Strada Căldărari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Strada Căldărari
Bucharest Day 1 - Unirii (9330342238).jpg
Caracteristici
Sector3
ÎnceputStrada Halelor
SfârșitStrada Franceză
Lungime65 m
Importanță socială
Note

Strada Căldărari este situată în centrul municipiului București, în sectorul 3. Numele străzii provine din termenul căldărar[1] care înseamnă „meșteșugar care face sau repară căldări și alte vase de aramă” și arată cu ce se îndeletniceau, pe vremuri, meșterii pe această străduță.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Strada este orientată de la sud spre nord și se desfășoară pe o lungime de 65 de metri între străzile Halelor și Franceză. Clădirea aflată pe partea stângă a străzii Căldărari este o construcție înaltă pentru zonă, cu parter, trei etaje și mansardă, cuprinde întreaga latură a străzii și provine de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Astăzi are spații comerciale la parter și un hotel la nivelele superioare. Pe partea dreaptă a străzii se află zidul de vest al Hanului Manuc. Strada a fost reabilitată în cadrul proiectului pilot de restaurare a zonei istorice din centrul capitalei inițiat de Primăria Bucureștiului.[2]

Monumente istorice și clădiri[modificare | modificare sursă]

Ansamblul de arhitectură „Strada Căldărari” este înscris pe Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul București - la nr. crt. 682, B-II-a-B-18410.[3] Este înscris pe lista monumentelor istorice și Hanul Manuc (cod LMI:B-II-m-A-18788).

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]