Sari la conținut

Stema Nepalului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

ului ]]

Stema Nepalului a fost schimbată în perioada de reconciliere de după Războiul Civil Nepalez. La 28 mai 2008, a fost introdusă o nouă emblemă în stilul heraldicii socialiste.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Conține drapelul Nepalului, muntele Everest, dealuri verzi care simbolizează regiunile deluroase ale Nepalului și culoare galbenă care simbolizează regiunea fertilă Terai, mâini de bărbat și de femeie se unesc pentru a simboliza egalitatea de gen și o ghirlandă de rododendron (floarea națională). Deasupra mâinilor este prezentată în formă albă harta Nepalului.

Deviza națională[modificare | modificare sursă]

La baza stemei, un sul roșu poartă deviza națională în sanscrită: जननी जन्मभूमिश्च स्वर्गादपी गरीयसी (jananī janmabhūmiśca svargādapi garīyasī), care se traduce prin „Mama și Patria sunt mai importante decât raiul”.[1]

Steme istorice[modificare | modificare sursă]

Înainte de 28 mai 2008, stema actuală a fost precedată de o stemă, constituită în general dintr-o vacă albă, un fazan verde, doi soldați Gurkha (unul care poartă un kukri și un arc, iar celălalt o pușcă), vârfurile din Himalaya, două steaguri nepaleze încrucișate și kukriuri, urmele lui Gorakhnath (zeitatea păzitoare a Gurkhas) și antetul regal. De asemenea, conținea același sul roșu cu deviza națională. Din 1935 până în 1962, stema conținea și deviza latină secundară, „Dulce et decorum est pro patria mori”.

Note[modificare | modificare sursă]