Steinschiller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Steinschiller este un soi de viță de vie adus in Romania de colonistii svabi din timpul Mariei Tereza , in urma cu 250 ani. Se presupune ca ar fi originar din Germania.

SINONIMIE:

Steinschiller roz , in România , Kövidinka in Ungaria.

CARACTERE MORFOLOGICE:

Frunza adulta:mica,rotunda ,cu limbul plan,gros,grofat,vartos,intreg sau usor trilobat.Sinusurile laterale sunt slab schitate,in forma literei 'V' ori lira deformata.Nervurile sunt rosietice la baza,Dintii sunt mici,cu baza latiata si margini convexe. Strugurele:mic de forma cilindrica ori cilindro-conica,foarte compact.

INSUSIRI BIOLOGICE:

Soi de vigoare mijlocie,cu perioada de vegetatie de 180 zile. rezista pana la -22 grade C si prezinta o toleranta la seceta si putregai cenusiu ,de nivel mijlociu.este un soi fertil adica formeaza 70% lastari fertili si 1,7 coeficientul de fertilitate absolut si respectiv 1,1 cel relativ.

PARTICULARITATI DE CULTURA:

In vechile plantatii se practica taierea de Teremia ceea ce reprezenta o incaracatura de 8-10 ochi pe metru patrat repatizata pe cepi de rod si o densitate mare a butucilor.

CARACTERISTICI TEHNOLOGICE:

Steinschiller roz este un soi de epoca a.V.a.Strugurele are o greutate de 60-70 g.Bobul este sferic ,cu gust franc,roz-rosiatic,acoperit cu multa pruina.Productia este de 9-11 t/ha.Acumuleaza o cantiate redusa de zaharuri ,in jur de 160g/l ,dar si o aciditae redusa 3,9%o.Din struguri se obtine un vin de consum curent ,alb sau roz care se foloseste in cupaje in proportie de 20%, alaturi de Creata 50% si Majarca alba 30%.

ZONARE:

Se cultiva in centrul viticol Teremia din judetul Timis.