Statuia lui Ion C. Brătianu din Galați

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Statuia lui Ion C. Brătianu
Statuia lui I.C. Bratianu, mun. Galati (3).JPG
Poziționare
Localitatemunicipiul Galați
JudețRomânia
Țara România
Adresapiata de pe faleză
Edificare
SculptorOscar Späthe
Data finalizării1926
Clasificare
Cod LMIGL-III-m-B-03133

Statuia lui Ion C. Brătianu este un monument istoric situat în municipiul Galați. Figurează pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: GL-III-m-B-03133[1].

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Statuia lui Ion C. Brătianu este amplasată în piata de pe faleză. Autor este sculptorul Oscar Späthe, în anul 1926. Statuia, înaltă de 3,5 m., a fost turnată la fabrica „V. V. Râșcanu” din București. Pe soclu se află următoarele inscripții: în față - „Galati, Marelui român Ion C. Bratianu”; în spate - „Ion C. Brătianu, 28 iunie 1821 - 4 mai 1891”; lateral stânga (pe partea dinspre Biserica Precista) - „Libertatea Dunării este o condiție esențială pentru propășirea economică a țării - 16 noiembrie 1882”); lateral dreapta (pe partea dinspre Palatul Navigației) - „Are să se facă un regim care să asigure libertatea Dunării, de unde începe să fie navigabilă, până la Mare - 28 mai 1882”).[2].

În anul 1940, pentru câteva zile la rând, o grupare legionară a folosit statuia drept țintă de tir, provocându-i daune importante.[3] În 1947, regimul comunist a dat statuia jos de pe soclu, aceasta fiind adăpostită un timp în grajdul Primăriei, iar mai apoi în curtea Muzeului de Artă Vizuală”.[3] În anul 1992, primăria municipiului a decis restaurarea și reinstalarea statuii.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]