Sari la conținut

Stadtturm (Innsbruck)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Turnul oraşului

Stadtturm (în română Turnul orașului), denumit și Rathausturm (Turnul Primăriei), se află în centrul istoric al orașului Innsbruck, la adresa Herzog-Friedrich-Straße 21.

Turnul a fost construit în perioada 1442-1450 la clădirea vechii primării și este, alături de Acoperișul Auriu și Coloana Sfintei Ana unul dintre simbolurile orașului Innsbruck. Construcția turnului orașului arată încrederea sporită a cetățenilor și determinarea lor de a apăra drepturile și libertățile tuturor cetățenilor. Un paznic își avea serviciul în turn atât ziua, cât și noaptea. Primul paznic menționat în documente a fost numit în 1529 prin decizia Consiliului Local privind deșteptarea cetățenilor. Sarcinile sale erau de a anunța orele și de a avertiza de timpuriu populația orașului de izbucnirea unor incendii sau de apropierea altor pericole. Ultimul paznic și-a încheiat activitatea în anul 1967. În Evul Mediu partea de jos a turnului a adăpostit închisoare orașului. Ferestrele cu zăbrele de la primele două etaje amintesc încă de existența ei.

Partea de sus a turnului, inițial în stil gotic, a fost reconstruită în 1560 de meșterul constructor al orașului Caspar Schäbl în stilul renascentist - forma de bulb de ceapă pe care o are și în prezent. Pe turn au fost instalate în 1586 ca decorațiuni patru garguie din fier forjat în formă de delfin.

Primul orologiu din turn a fost amplasat în anul 1603, fiind realizat de Erasmus Melchior.

Turnul orașului este închis într-un rând de case construite în stil gotic. Din clădirea vechii primării se ajunge la platforma de observație aflată la 31 metri altitudine, înălțimea totală a turnului fiind de 51 de metri.

Masiva bază pătrată este formată din șase etaje și este împărțită în trei părți de către cornișe clar delimitate. Mai sus se află o platformă cu balustradă din fier, unde se poate ajunge prin urcarea a 148 de trepte. Deasupra platformei se înalță o structură octogonală mai restrânsă cu patru bovindouri semicirculare și o cupolă mare în formă de bulb de ceapă, cu un lanternou. Întregul turn, precum și cornișele și consolele sunt construite din brecie Höttinger (roci conglomerate), iar turnul octogonal este tencuit.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

7Coordonate: 47° 16′ 6″ N, 11° 23′ 36″ E