Stațiunea balneoclimaterică „Codru”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Codru.

Stațiunea balneară „Codru” este o stațiune balneoclimaterică amplasată în centrul Republicii Moldova, în localitatea Hîrjauca din raionul Călărași.

Izvoarele cu ape minerale curative din zona respectivă constituie o sursă importantă pentru tratament, iar calitatea aerului în zona satului Hîrjauca este recunoscută ca fiind cu efect terapeutic și face parte din complexul de resurse importante ale balneoterapiei practicate de stațiunea balneară.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Stațiunea a fost deschisă în 1959 pe teritoriul fostului spital balneo­logic, care la rândul său fusese creat pe terito­riul mănăstirii Hârjauca, închisă pe atunci de sovietici.

În 1974, a început construcția complexului sanatorial nou. În 1978 a fost dat în folosință blocul nr. 1 de dormitoare și cantina, în 1981 – policlinica, în 1982 – blocul 2 de dormitoare și în 1983 – că­minul cultural. În 2002 stațiunea a fost conectată la conducta de gaze și din 2003 s-a deschis pentru anul întreg.

Tratare[modificare | modificare sursă]

În stațiune se tra­tează maladii ale aparatului digestiv, ale sistemului nervos central și periferic, ale aparatului locomotor, ale căilor respirato­rii, maladiile ginecologice, maladiile siste­mului urinar[1]. Sanatoriul oferă următoarele resurse și servicii pentru tratament: buvet cu apă minerală; băi cu nămol; secție de fiziote­rapie; cabinet stomatologic; cantină; cabi­net de ultrasonografie; cabinete de masaj; fitocabinet, etc[1].

Capacități de cazare[modificare | modificare sursă]

Blocurile hoteliere, ajung la o capacitate de 460 de locuri[2].

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]