Stańczyk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stańczyk
Date personale
Născut1480[1] Modificați la Wikidata
Decedat1560 (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiejester[*][[jester (historical entertainer)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata
F. Żmurko (autoportret) în rolul lui Stańczyk
Descriere generală
ArtistFranciszek Żmurko
Datare1890
Materialeulei pe carton
Dimensiuni33 × 24 cm
AmplasareColecție privată
Gamrat și Stańczyk
Jan Matejko
Ulei pe lemn, 132x87.5,
Kościuszko Foundation, NY
Stańczyk
Omagiu prusac (detaliu)
Jan Matejko
Ulei pe pânză, 1882, 388 x 875 cm, Muzeul Național din Cracovia

Stańczyk (n. 1480[1] – d. 1560[1]) (pronunția în poloneză: [staɲt͡ʂɨk] ) a fost cel mai faimos bufon din istoria Poloniei. El a fost angajat de către trei regi polonezi: Alexandru, Sigismund cel Bătrân și Sigismund Augustus. Bufonul Stańczyk este descris ca fiind singura persoană de la un bal regal care a fost tulburat de vestea că rușii au capturat orașul Smolensk, eveniment petrecut în anul 1514.[2][3]

Identitate și nume[modificare | modificare sursă]

Vidul de informații istorice pentru acest personaj celebru a generat în secolul al XIX-lea numeroase ipoteze privind biografia lui. Astfel, se presupune că legenda care-i dă viață ar fi complet inventată de către Jan Kochanowski și colegii lui sau că el ar fi fost " un bufon tipic, îmbrăcat de către contemporanii lui într-un costum esopian, probabil o viziune shakespeariană a secolului al XIX-lea sau o eminență cenusie societatis ioculatorum ".[3] Consensul general stabilit de către oamenii de știință moderni care s-au ocupat de acest caz, este că Stańczyk a existat cu certitudine, și chiar dacă el nu ar fi existat, cert este că a avut o importanță deosebită pentru cultura poloneză în general, Stańczyk fiind reprezentat în operele mai multor artiști din secolul al XIX-lea și secolul al XX-lea.[3]

Despre viața bufonului Stańczyk nu se știe mai nimic, chiar numele fiind o chestiune de dispută. Sursele contemporane amintesc de bufonii Gaska și Stańczyk. Ambele nume apar în două poeme scurte scrise de către Jan Kochanowski.[4] Numele celor doi bufoni nu sunt niște nume proprii, ci sunt diminutivele cuvintelor „gęś” (de gâscă) și Stanislaw.[4] Toate supozițiile menționate până acum l-au condus pe Aleksander Brückner și pe alți cercetători să creadă că Gaska și Stańczyk sunt de fapt poreclele aceluiași personaj.[3][5] O altă ipoteză ar fi că, numele bufonului ar fi fost Stanislaw Gaska, nume tipic polonez, ipoteza necredibilă deoarece proveniența numelui ar fi, mai degrabă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, decât din secolul al XV-lea.[6]

Faima legendei lui Stańczyk a fost foarte mare în timpul Renașterii. Popularitatea bufonului s-a ridicat deasupra trecerii timpului, celebritatea rămânându-i neștirbită și în zilele noastre[3]. Spre deosebire de breasla bufonilor în general, Stańczyk a fost întotdeauna considerat mai mult decât un simplu artist.[7]

Stańczyk a rămas în istorie ca un om cu o mare inteligență și un filozof politic dotat cu viziune formidabilă asupra viitorului Poloniei. Prin munca pe care o presta la curtea regilor polonezi, Stańczyk satiriza, critica și avertiza pe contemporanii săi despre ce anume va urma. Aluziile și glumele lui Stańczyk au fost păstrate și transmise mai departe de către scriitori și istorici, printre care Łukasz Górnicki, Jan Kochanowski, Marcin Kromer, și Mikołaj Rej care l-au lăudat pentru lupta în numele adevărului și împotriva ipocriziei. Unele surse merg atât de departe, încât îl consideră pe Stańczyk „ un prieten al lui Marcin Kromer”.[8]

Cea mai cunoscută anecdotă despre Stańczyk este despre un incident la vânătoare. În anul 1533, regele Sigismund cel Bătrân a adus un urs imens din Lituania. Ursului i s-a dat drumul în pădurea Niepolomice de lângă Cracovia, astfel încât regele să-l poată vâna. În timpul vânătorii, ursul l-a atacat pe rege, regină și pe curtenii lor, fapt care a provocat multă panică. Ca urmare a haosului creat de atacul ursului, Regina Bony a căzut de pe cal și a pierdut sarcina. După terminarea vânătorii, regele Sigismund l-a criticat pe Stańczyk pentru că a fugit în loc să atace ursul. Se spune că bufonul ar fi răspuns „este o mare prostie să lași să iasă un urs închis într-o peșteră”. Această remarcă a fost interpretată ca o aluzie vis-a-vis de politica regelui față de Prusia, care a fost învinsă de Polonia dar nu pe deplin încorporată în coroană.

Stańczyk ca simbol[modificare | modificare sursă]

Stańczyk a devenit un personaj istoric, des întâlnit în literatura poloneză după împărțirea Poloniei din anul 1795. Unii autori l-au tratat ca un simbol al luptei poloneze pentru independență, alții i-au oferit, mai degrabă, trăsături shakepeariene. Stańczyk apare în „Tęczna Powieść historyczna”, o lucrare a lui Julian Ursyn Niemcewicz apărută în anul 1825[9] și în mai multe scrieri a lui Józef Ignacy Kraszewski apărute în anii 1839 și 1841.[10]

Stańczyk în politică[modificare | modificare sursă]

În anul 1869, un grup de tineri publiciști conservatori: Józef Szujski, Stanisław Tarnowski, Stanisław Koźmian și Ludwik Wodzicki au publicat o serie de pamflete satirice intitulate „Teka Stańczyka”, pe românește „Portofoliul lui Stańczyk”. La numai cinci ani după tragicul sfârșit al rebeliunii din ianuarie, pamfletele ridiculizau armata de revoltă națională și sugerau un compromis cu inamicii Poloniei, în special cu imperiul Austriac, și concentrarea pe creșterea economică mai mult decât pe independența politică. Facțiunea politică care a promovat aceste idei este cunoscută cu numele de „Stańczycy” (pluralul de "Stańczyk", în sens de „Bufonii”).

Stańczyk în artă[modificare | modificare sursă]

Stańczyk a fost unul din personajele preferate ale lui Jan Matejko și el apare în multe din picturile sale, cum ar fi „Omagiul prusac”. Matejko, oferind bufonului propriile trăsături faciale, a creat imaginea lui Stańczyk, familiară pentru cei mai mulții din polonezii de astăzi. Pictorul l-a reprezentat întotdeauna pe Stańczyk cu o figură îngrijorată, în puternic contrast cu căciula hazoasă cu ciucurei de bufon. Viziunea lui Matejko despre cum ar trebui să arate Stańczyk, a influențat mulți artiști, cum a fost Leon Wyczółkowski.

Apariția cea mai notabilă a lui Stańczyk în literatură este dată de Stanisław Wyspiański în piesa de teatru Nunta, unde fantoma bufonului îl vizitează pe jurnalist, un personaj modelat după Rudolf Starzewski, redactorul șef al ziarului Czas din Cracovia, publicație asociată cu facțiunea politică conservatoare Stańczycy. În piesă, Stańczyk îl acuză pe jurnalist, pe care-l numește „șefule”, de lipsă de inițiativă și pasivitate în fața problemelor națiunii. La sfârșitul conversației, Stańczyk dă jurnalistului sceptrul și îi spune „stârnește națiunea”, dar nu „păta lucrurile sfinte, sacrul trebuie să rămână”. Astfel, Wyspiański întregește rolului bufonului ca un simbol de patriotism și înțelepciune politică.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Stańczyk”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ pl Józef Bachórz; Alina Kowalczykowa (1991). Słownik literatury polskiej XIX wieku. Wrocław: Ossolineum. p. 109. ISBN 978-83-04-03251-4.
  3. ^ a b c d e pl Janusz Pelc; Paulina Buchwald-Pelcowa; Barbara Otwinowska (1989). Jan Kochanowski 1584-1984: epoka, twórczość, recepcja. Warsaw: Instytut Badań Literackich, Polska Akademia Nauk. pp. 425–438. ISBN 978-83-222-0473-3.
  4. ^ a b pl Stanisław Eile; Towarzystwo Literackie imienia Adama Mickiewicza, Polska Akademia Nauk (corporate authors) (1960). "Stańczyk". Pamiętnik literacki (Wrocław: Zakład im. Ossolińskich) 2: 260–263.
  5. ^ pl Jan Zygmunt Jakubowski, ed. (1959). Przegląd humanistyczny (Warsaw: Państwowe Wydawnictwo Naukowe) 3: 200.
  6. ^ pl Analiza etimologică asupra numelui lui Stańczyk se găsesc în: pl Universitatea din Varșovia, Institute of Polish Language (corporate author) (1992). Prace filologiczne. Warsaw: Skł. gł. w Księgarni E. Wendego. pp. 283–290.
  7. ^ pl Hilary Meciszewski (1844-05-01). "Humorystyka". Dwutygodnik literacki (Kraków) (3): 68–74.
  8. ^ pl Helena Kapełuś, ed. (1964). Stanisław z Bochnie, kleryka królewski. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.
  9. ^ pl Julian Krzyżanowskichapter=Stańczyk w Janie z Tęczyna Niemcewicza (1958). W wieku Reja i Stańczyka: szkice z dziejów Odrodzenia w Polsce. Państwowe Wydawn. Naukowe. p. 371. Retrieved 21 April 2013.
  10. ^ pl Andrzej Stoff (2006). "Zagłoba sum!": studium postaci literackiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. p. 111. ISBN 978-83-231-1996-8.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stańczyk

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • pl Diverși autori: „Obraz głupca i szaleńca w kulturach słowiańskich” [Imaginea unui bufon și un bufon în culturile slave]. Varșovia: Universitatea din Varșovia. p. 179.
  • pl Julian Krzyżanowski (1958). "Błazen starego króla. Stańczyk w dziejach kultury polskiej". W wieku Reja i Stańczyka: szkice z dziejów Odrodzenia w Polsce. Państwowe Wydawn. Naukowe. pp. 328–406.