Spionul Dandana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Spy Hard)
Spionul Dandana
'Spy Hard'

Afișul filmului
Rating
Titlu originalSpy Hard
Genfilm cu spioni[*]
film de comedie[1][2]
film de acțiune  Modificați la Wikidata
RegizorRick Friedberg
ScenaristRick Friedberg
Dick Chudnow
Aaron Seltzer
Jason Friedberg
ProducătorRick Friedberg
Doug Draizin
Jeffrey Konvitz
DistribuitorHollywood Pictures
Director de imagineJohn R. Leonetti[*]  Modificați la Wikidata
Operator(i)John R. Leonetti
MontajEric Sears
MuzicaBill Conti
DistribuțieLeslie Nielsen
Nicollette Sheridan
Andy Griffith
Charles Durning
Premiera24 mai 1996
Durata81 min.
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Limba originalăengleză
Buget18 milioane $
Încasări26.960.191 $
Prezență online

Spionul Dandana (în engleză Spy Hard) este un film de spionaj comic american din 1996 cu Leslie Nielsen și Nicollette Sheridan în rolurile principale, parodiind filmele cu James Bond și alte filme de acțiune. Partea introductivă a filmului este cântată de artistul comic "Weird Al" Yankovic.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Agentul secret WD-40 Dick Steele (Leslie Nielsen) și-a reluat activitatea. Alături de misterioasa și minunata Veronique Ukrinsky, agentul 3.14, el trebuie să o salveze pe agenta Barbara Dahl care fusese răpită și să-l oprească pe geniul răului, un general pe nume Rancor (Andy Griffith), de la tentativa de a prelua controlul asupra întregii lumi.

Rancor este rănit într-o confruntare anterioară și nu mai are brațe. Cu toate acestea, el se poate "arma" el-însuși prin atașarea de membre robotice cu diferite arme. Steele este contactat de către un vechi prieten, agentul Steven Bishop, și i se dă o nouă misiune de către director (Charles Durning), care testează o nouă varietate de deghizări. La sediul central, Steele întâlnește un vechi agent inamic, Norm Coleman (Barry Bostwick), și flirtează cu secretara adorată a directorului, menționată ca Miss Cheevus (Marcia Gay Harden).

În munca sa, Steele este asistat de un agent pe nume Kabul (John Ales), care îl plimbă într-o varietate nesfârșită de mașini special concepute. Ei îi cer ajutor lui McLuckey (Mason Gamble), un copil mic blond, singur acasă, care este foarte bun în alungarea intrușilor. Steele rezistă tentațiilor venite din partea unei femei periculoase (Alexandra Paul), el o găsește așteptându-l în pat. Dar el lucrează foarte strâns cu agentul 3.14 (Nicollette Sheridan), al cărei tată, profesorul Ukrinsky (Elya Baskin), este, de asemenea, ținut captiv de Rancor.

Totul culminează cu confruntarea explozivă din fortăreața generalului, unde Steele o salvează atât pe Barbara Dahl (Stephanie Romanov), cât și pe Miss Cheevus, și-l lansează pe dezarmatul Rancor în spațiul cosmic, salvând omenirea.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Reacție critică[modificare | modificare sursă]

Recenziile făcute filmului Spionul Dandana au fost predominant negative. Filmul a primit un rating "rotten" de 6% pe Rotten Tomatoes bazat pe 31 de recenzii și un rating de 3.3/10.[3]

James Berardinelli de la ReelViews a scris: "Regizorul Rick Friedberg [...] a creat o comedie îngrozitor de neamuzantă care preia scheciuri din Naked Gun și le-a refăcut fără pic de stil sau de energie. ... În ciuda titlului, care ar putea să vă facă să credeți că este vorba de un parodie a trilogiei de filme de succes cu Bruce Willis, acțiune de mare succes trilogie, Spy Hard nu are nimic de-a face cu Die Hard. Acesta este de fapt o parodie a filmelor cu James Bond, cu câteva aluzii neinventive la Pulp Fiction, Cliffhanger, In the Line of Fire, Mission: Impossible, Speed, E.T. the Extra-Terrestrial, Sister Act, Never Say Never Again, True Lies, Home Alone, Rambo: First Blood Part II, și Jurassic Park. Cu toate acestea, ele provoacă mai degrabă strâmbături decât râsete, chiar și de la cei care găsesc ceva amuzant. Și, în măsura în care Bond este batjocorit, Spionul Dandana este mult mai slab decât Casino Royale."[4]

Box office[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost clasat pe locul 3 la box office cu încasări de 10.448.420 $ în primul week-end, în urma filmelor Mission: Impossible și Twister. Încasările totale s-au ridicat la 26.960.191 $ la casele de bilete din SUA.[5]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0117723/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.metacritic.com/movie/spy-hard, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Spy Hard on Rotten Tomatoes”. rottentomatoes.com. Accesat în . 
  4. ^ „Spy Hard - A Film Review by James Berardinelli”. reelviews.net. Accesat în . 
  5. ^ „Spy Hard at Box Office Mojo”. boxofficemojo.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]