Spandex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jucatoarea de volei Cynthia Barboza purtând pantaloni scurți din spandex
Pantaloni colanți confectionați din Spandex

Elastan sau spandex este o fibra sintetica cunoscuta pentru elasticitatea mare, inventat în 1959 de chimistul Joseph Shivers, care a lucrat pentru compania DuPont.

Compania americana DuPont a brevetat invenția sa în 1959 și a dat numele de brand cunoscut ca LYCRA. Fibra de LYCRA este acum detinuta de Invista. Nu un țesut ci fibrele care compun țesătura . Proprietatile sale sunt de a da elasticitate și de calitate mai mare decât alte materiale similare.

Când a fost introdus pentru prima dată, spandex-ul a revolutionat multe domenii ale industriei textile. Astazi este folosit mai ales în ambitul sportiv datorita flexibilității sale și lejeritate. Acesta este un polimer compus care conține cel puțin 85 % din poliuretan segmentat ( spandex ); obținandu-se filamente continue ce pot fi multifilament sau monofilament .

Spandex este utilizat în combinație cu alte fibre pentru a face țesături pentru a produce lenjerie intima, șosete pentru femei etc. De asemenea, prezentă în chiloti si ciorapi, precum și sport și costume de baie, si datorita proprietatilor sale elastice oferă libertate de mișcare pentru sportivii care-l folosesc.

Ciclist purtând tricou și șort confecționate din spandex

Principalele caracteristici[modificare | modificare sursă]

  • Acesta poate fi extins până la 600%, fără să se rupă. Cr {{}}
  • Se poate întinde de multe ori și va lua din nou forma sa originală.
  • Se usucă rapid.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Spandex