Soundgarden

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Soundgarden
Soundgarden Chicago.jpg
Date personale
Gen muzicalGrunge[1]
rock alternativ
heavy metal[1]
hard rock
metal alternativ
stoner metal[*][[stoner metal (subgenre of stoner rock, heavy metal, Doom metal and alternative metal)|​]]  Modificați la Wikidata
Case de discuriSub Pop
A&M Records
C/Z Records[*][[C/Z Records |​]]
SST Records  Modificați la Wikidata
PremiiMTV Video Music Awards  Modificați la Wikidata
Membri
Chris Cornell[*]
Kim Thayil[*][[Kim Thayil (muzician american)|​]]
Ben Shepherd[*][[Ben Shepherd (muzician american)|​]]
Matt Cameron[*][[Matt Cameron (American drummer)|​]]
Hiro Yamamoto[*][[Hiro Yamamoto (muzician american)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Soundgarden a fost o formație rock americană formată în Seattle, Washington, în 1984, de către cântărețul și chitaristul ritmic Chris Cornell, chitaristul principal Kim Thayil, și basistul Hiro Yamamoto. Matt Cameron a devenit toboșarul definitiv al trupei in 1986, în timp ce basistul Ben Shepherd a devenit înlocuitorul permanent al lui Yamamoto în 1990.

Soundgarden a fost una dintre trupele cel mai influente care au contribuit la crearea muzicii grunge, un subgen al rock-ului alternativ care își are originile în orașul Seattle. Soundgarden a fost una din rândul trupelor grunge care au semnat un contract cu casa de discuri Sub Pop, precum și prima trupă grunge care a semnat un contract cu o casa de discuri majoră (A&M Records, în 1988), dar aceștia nu au atins succes comercial decât după ce au popularizat genul în prima parte a anilor 1990 alături de alte trupe din zona Seattle precum Pearl Jam, Nirvana și Alice in Chains.

Soundgarden s-a bucurat de cel mai mare succes prin albumul Superunknown din 1994, care a debutat ca numărul unu in topul Billboard și care a conținut piesele "Black Hole Sun" și "Spoonman", ambele câștigătoare a premiilor Grammy. În 1997, trupa s-a destrămat datorită unor neînțelegeri interne legate de direcțiile artistice spre care membrii trupei se îndreptau. Soundgarden s-a reunit în anul 2010, după un deceniu în care membrii acesteia au lucrat la diferite proiecte solo sau alături de alte trupe. Al șaselea album oficial al trupei, King Animal, a fost pus pe piață doi ani mai târziu.

Începând cu anul 2012, Soundgarden a vândut mai bine de 10 milioane de înregistrări în Statele Unite, iar vânzările mondiale sunt estimate în jurul a 22 de milioane. VH1 a plasat trupa Soundgarden pe locul 14 în lista celor „100 cei mai mari artiști rock”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Allmusic