Sosirea maghiarilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sosirea maghiarilor
Descriere generală
ArtistÁrpád Feszty  Modificați la Wikidata
Datare  Modificați la Wikidata
Materialevopsea pe bază de ulei[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni15 m×120 m
AmplasareNemzeti Történeti Emlékpark[*][[Nemzeti Történeti Emlékpark (memorial park in Ópusztaszer, Hungary)|​]]  Modificați la Wikidata
ColecțieNemzeti Történeti Emlékpark[*][[Nemzeti Történeti Emlékpark (memorial park in Ópusztaszer, Hungary)|​]]  Modificați la Wikidata

Sosirea maghiarilor (maghiară A magyarok bejövetele, cunoscută și sub numele de Panorama lui Feszty sau Ciclorama lui Feszty, maghiară Feszty-körkép) este o cicloramăpictură panoramică circulară realizată de pictorul maghiar Árpád Feszty și asistenții săi, ilustrând începutul cuceririi maghiare a Bazinului Carpatic în anul 895.

Pictura a fost terminată în anul 1894 cu scopul aniversării a 1000 de ani de la evenimentul istoric. De la aniversarea a 1100 de ani de la eveniment în 1995, pictura a fost expusă în Parcul Național de Patrimoniu din Ópusztaszer, Ungaria.

Ciclorama[modificare | modificare sursă]

Ciclorama în suprafață de 1760 m² ce prezintă aproximativ 2000 de persoane.[1]

Pictura are o înălțime de aproape 15 metri și o lungime de aproximativ 120 de metri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Feszty Árpád în timpul lucrului

În 1891, Árpád Feszty a văzut o pictură panoramică realizată de către Detaille și Neuville din Paris. La început, ideea lui era să picteze inundațiile biblice într-o manieră similară, dar, după sfatul socrului său, faimosul scriitor maghiar Mór Jókai, a decis să pictze scena sosirii maghiarilor.

Detalii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Opusztaszer – Description”. cometohungary.com. . Arhivat din original la . Accesat în .