Socoalele, Călărași

44°28′42″N 27°9′37″E (Socoalele, Călărași) / 44.47833°N 27.16028°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Socoalele)
Socoalele
—  sat  —
Socoalele se află în România
Socoalele
Socoalele
Socoalele (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°28′42″N 27°9′37″E ({{PAGENAME}}) / 44.47833°N 27.16028°E

Țară România
Județ Călărași
Comună Dragoș Vodă


Altitudine46 m.d.m.

Populație (2021)[1]
 - Total214 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal917087

Prezență online

Socoalele este un sat în comuna Dragoș Vodă din județul Călărași, Muntenia, România.

Istoricul satului Socoalele Sursa: https://primariadragosvoda.ro/index.php/istoric

   Satul Socoalele a luat fiinta din urmatoarele motive:

  Dupa revolutia din anul 1848, dupa pacea de la Adrianopole, dar mai ales dupa razboiul Crimeei 1853-1856, tara noastra a capatat o oarecare independenta economica. Capitalismul a inceput sa se dezvolte in Tarile Romane.

Volumul comertului exterior a cresut mult in acera vreme.

  Agricultura, principala ramura a economiei Tarilor Romane s-a dezvoltat rapid are loc insa o dezvoltare extensiva. Din aceasta cauza este nevoie de cat mai mute brate de munca. Este nevoie ca in mijlocul mosiei Buiesti sa ia fiinta o mica asezare omeneasca, ai carei locuitori sa lucreze pamantul. Suprafata pasunilor se micsoreaza.

  In al doilea rand, in acea perioada revoltele taranesti iau proportii an de an. Conducatorii revolutiei din 1848 prevazusera improprietarirea clacasilor. Dupa anul 1873 conducatorii din acea vreme incep sa fie nelinistiti, si spre a potoli spiritele magitate ale taranilo fac unele improprietariri, avand la baza legea rurala din 14 august 1864 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

   Datorita acestor motive iau fiinta mici asezari omenesti in fostul judet Ialomita, ca de exemplu satul Valea lui Ichim pe mosia Ciocanesti - Mihai Voda pen dinte de comuna Mihai Viteazau.

   In anul 1882 in luna mai comisia ad-hoc a aprobat sa fie improprietariti pe mosia Buiesti un numar de 91 de familii de insuratei, veniti din satele vecine din randul crescatorilor de vite de pe tarlele locale si din judetul Buzau.

   In ziua de 2 decembrie 1882 comisia ad-hoc se intruneste din nou si mai aproba improprietarirea a inca 11 locuitori, toti pe mosia Buiesti, care impreuna cu cei 91 improprietariti prin actul din ziua de 3 mai 1882 formeaza satul Socoalele.

   Parcelarea satului Socoalele s-a facut in ziua de 18 martie 1883 de catre G.V.Codrea, inginer hotarnic, delegat de Administratiunea Domeniilor si Padurilor Statului, prin contractul cu numarul 32733 din anul 1882. El a incheiat "actul de delimitare" in care au fost trecuti cei 102 insuratei improprietariti.

   Suprafata totala delimitata a satului Socoalele a fost de 614.35 hectare.

Originea numelui satului Socoalele. Denumirea satului Socoalele este cunoscuta sub forma de legenda cu mai multa variante.

  Dupa unii batrani satul si-a luat numele de la "Japsa Socoalelor", sau balta mica, asa se explica in dictionarul limbii romane modene.

   De la altii de la o movila ce se afla la sud de satul Socoalele, care movila s-a numit Socol. Adevarul este ca Japsa, movila si satul au luat numele bunului preot Socol.

   Intr-o informatie, trimisa de comuna Dragos-Voda administratorului plasii, in ziua de 3 decembrie 1915 cu nr. 1272, informatie ce se gaseste la Arhivele Nationale Bucuresti Fond Casa regala dosar 7/1915, pagina 31si 31 verso gasim:

"Denumirea s-a dat de batranii ce inca mai traiesc si care nume a fost purtat in graiul lor, in amintirea unui preot batran, numit Socol ce a locuit in acele imprejurimi langa o movila care a ramas si numele de movila Socol si care preot a fost luat ostatic de turci impreuna cu 3 fete ale sale pe cand tara platea tribut turcilor si care nu s-a mai intors.

   Japsa a existat si exista si azi, movila a existat si exista si azi aflandu-se la sud de satul Socoale. Rezulta ca si acel preot pe nume Socol a existat si de la numele lui si-a luat numele satul, japsa si movila. Movila mai este cunoscuta si sub numele lui Bucur Radu pentru ca in anul 1883 cand s-a dat pamantul acea movila a cazut pe lotul din camp pe care l-a primit Bucur Radu.

casa veche abandonata
casa veche abandonata
fosta scoala din Socoalele
fosta scoala din Socoalele
fosta scoala din Socoalele in interior
fosta scoala din Socoalele in interior
fostul dispensar din Socoalele
fostul dispensar din Socoalele

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 


CL Acest articol despre o localitate din județul Călărași este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.