Sinagoga Sefardă din Fabric

45°45′31″N 21°15′07″E / 45.7587°N 21.2519°E (Sinagoga Sefardă din Fabric)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea
(Fosta Sinagogă Sefardă)
Poziționare
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea (Fosta Sinagogă Sefardă) se află în România Timișoara
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea (Fosta Sinagogă Sefardă)
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea
(Fosta Sinagogă Sefardă)
Coordonate45°45′31″N 21°15′07″E / 45.7587°N 21.2519°E ({{PAGENAME}})
LocalitateTimișoara
ȚaraRomânia
AdresaStrada Ecaterina Teodoroiu, nr. 6
Edificare
Stil artisticclasic
Data începerii construcțieisec. XIX?
Data finalizăriisec. XIX?
Stare de conservarebună
Clasificare
Inclus în situlcod LMI TM-II-s-B-06096

Sinagoga Sefardă din Fabric, situată pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 6, este o fostă sinagogă, care servea comunitatea evreiască sefardă, actualmente biserică adventistă.

Face parte din Situl urban „Fabric” (I), monument istoric cod LMI TM-II-s-B-06096.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Deși anul exact al construcției sale nu este cunoscut, este construită în stil clasicist, lipsindu-i decorațiunile maure, fiind amplasată la capătul unei curți în loc de aliniată cu strada, aceste caracteristici arhitecturale sugerează că a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Inițial, sinagoga a servit drept loc de închinare pentru cei care urmau ritul spaniol. În 1905, sinagoga sefardă situată în Cetate a fost demolată pentru a face loc construcției sediului comunității. Astfel, sinagoga de pe strada Ecaterina Teodoroiu a rămas singurul loc de rugăciune pentru cei care doreau să urmeze tradiția spaniolă.

Sinagoga a funcționat până în anii 1950, ulterior, devenind ruinată. Cu timpul, clădirea a suferit transformări majore. În prezent, aceasta a fost complet transformată și servește ca biserică adventistă.

Când sinagoga sefardă a încetat să mai existe, mobilierul și unele obiecte de cult, inclusiv perdeaua (parohetul) din fața chivotului, au fost salvate și depozitate în casa de rugăciune de lângă Sinagoga Nouă. Printre aceste obiecte de preț se afla o perdea bogat brodată. Timp de mai multe decenii, perdeaua a fost păstrată într-o cutie, iar ulterior a fost restaurată. În prezent, perdeaua este expusă în curtea sediului Comunității Cetate, de pe Strada Mărășești nr. 10.

Deși detalii istorice specifice despre Sinagoga de pe Strada Ecaterina Teodoroiu pot fi limitate, existența sa și transformarea ulterioară într-o biserică adventistă evidențiază diversitatea patrimoniului cultural și religios al regiunii.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ alex (). „Sinagoga sefardă din Fabric” (în engleză). museum.jewishtimisoara. Accesat în .