Aventurosul Simplicius Simplicissimus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Simplicius Simplicissimus)
Aventurosul Simplicius Simplicissimus
Informații generale
AutorHans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, Patxo Telleria[*][[Patxo Telleria (Basque writer)|​]]
GenRoman picaresc
developmental novel[*][[developmental novel (literary genre)|​]]
theatre[*][[theatre (literary genre)|​]]
Ediția originală
Titlu original
Der abenteuerliche Simplicissimus
Simplicissimus
Limbalimba germană
limba bască Modificați la Wikidata
EditurăSusa / EHAZE[*][[Susa / EHAZE |​]] Modificați la Wikidata
Țara primei apariții Germania Modificați la Wikidata
Data primei apariții

Aventurosul Simplicius Simplicissimus sau Simplicius Simplicissimus este un roman picaresc. Este lucrarea principală a scriitorului Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, care a fost scrisă și publicată prima dată în 1668 la Nürnberg (cu data de 1669).[1] Este considerat primul roman de aventuri și cea mai importantă lucrare în proză a barocului în limba germană. Lucrarea este atribuită genului „inferior” al romanului picaresc, cu elemente puternice ale satirei. Acest gen provine din Spania, „pícaro” având sensul de necinstit. Romanul este structurat în trei părți: experiența inițierii; călătoria episodică prin societatea prezentului; pentru ca în ultima parte eroul să privească înapoi autoreflexiv la viața sa neobosită. Leitmotivul este deziluzia. Totuși, Simplicissimus îndeplinește și cerințele unui roman „superior”: eroul este nobil și educat.

Grimmelshausen a publicat romanul sub pseudonimul Schleifheim din Sulsfort, o anagramă a numelui său real Christoffel von Grimmelshausen. Lucrarea descrie viața lui Melchior Sternenfels Fuchs Haim (de asemenea, o anagramă a autorului), care în Războiul de Treizeci de Ani este răpit de copil de soldați și reușește să ajungă ofițer. În cele din urmă eroul renunțată la lume și devinr pustnic.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Romanul are loc în istoria turbulentă și uneori tragică a Germaniei în timpul războiului de treizeci de ani (1618-1648). Început ca o luptă a prinților periferici germani cu puterea imperială, războiul a dobândit curând un caracter internațional. Acesta a subminat puterea economică a Germaniei, provocând o sărăcire teribilă a populației largi.

În centrul poveștii este viața unui tip simplu Simplicissimus (latină Cel mai simplu), care trece prin aventuri interminabile. Un vagabond obișnuit care duce o viață plină de aventuri triste și amuzante, Simplicissimus este fie un slujitor, apoi un om bogat, un cioban, un pustnic, un hoț, un bucătar, un vânător, un actor, un hussar, un vindecător, un tâlhar, un muschetar, un pelerin, un cerșetor, un ofițer și un pustnic. În timpul peregrinărilor sale, a călătorit jumătate din Europa, a mers în slujba „regelui alb” din Moscova, a coborât pe Volga spre Astrakhan, a vizitat Tartaria, Coreea, Japonia, Macao și Constantinopolul.

Trecerile prin munți spre Transilvania, mai ales cele pentru comerț, sunt descrise în Simplicius Simplicissimus astfel: „Spre Transilvania nu pot călători două, trei sau patru persoane, cum călătoresc calfele în Germania, ci călătoria se face cam de câteva ori pe an, în mare tovărășie, cu bunuri sau cu alte vreo 50 de căruțe maramureșene.” [2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dünnhaupt, Gerhard, ed. (1980). "VD 17". Handbuch der Barockliteratur: Hundert Personalbibliographien deutscher Autoren des siebzehnten Jahrhunderts [Manual of baroque literature: One hundred personal bibliographies of 17th century German authors]. Hiersemanns bibliographische Handbücher (in German) (No. 2 ed.). Stuttgart: Anton Hiersemann.
  2. ^ Gheorghe Bogdan-Duică, Simplicissimus descriind Maramureșul pe la 1650, Sibiu, 1929

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Aventurosul Simplicius Simplicissimus