Vasilisc din Comana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sfântul Vasilisc)
Jump to navigation Jump to search
Vasilisc din Comana
Evtropy, Kleonik and Basilisk.jpg
Vasilisc din Comana
Date personale
Născutsecolul al III-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Amasya, Turcia Modificați la Wikidata
Decedat308 d.Hr. Modificați la Wikidata
Comana Pontica[*], Turcia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSukhumi District[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare3 martie  Modificați la Wikidata
Gloriole.svg Sfinți

Vasilisc din Comana (n. secolul al III-lea d.Hr., Amasya, Turcia – d. 308 d.Hr., Comana Pontica[*], Turcia) este un sfânt mucenic al Bisericii catolice și ortodoxe. A fost nepotul sfântului mucenic Teodor Tiron[1] și a fost martirizat în timpul persecuției anticreștine a împăratului roman Galerius.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut probabil în a doua jumătate a secolului al III-lea în orașul Amasya din centrul nordic al peninsulei Anatolia a Imperiului Roman și era, potrivit unor surse, nepotul lui Teodor Tiron.[1] Împreună cu Eutropiu și Cleonic, a propovăduit minunile săvârșite de unchiul său, Teodor Tiron, încercând să-i convertească pe păgânii din regiune la creștinism și dărâmând o statuie a zeiței Artemis. Au fost capturați de guvernatorul roman Asclepiodot, care a ordonat crucificarea lui Eutropiu și a lui Cleonic și l-a trimis pe Vasilisc la închisoare, unde a rămas mai mult timp.[1] A avut acolo viziunea premonitorie a morții sale prin martiriu.

Vasilisc le-a cerut gardienilor să-l lase să se întoarcă în orașul natal pentru a-și lua rămas bun de la familia sa și, obținând acordul lor, a mers acasă și i-a anunțat pe părinții săi că va fi martirizat, cerându-le să păstreze credința creștină. Atunci când noul guvernator Agrippa a aflat de eliberarea lui Vasilisc, i-a pedepsit pe gardieni și a trimis câțiva soldați să-l caute și să-l aducă în lanțuri la închisoarea din Comana Pontica. Cu prilejul unui popas, soldații l-au legat de un copac și au plecat să mănânce la un han de pe marginea drumului. Chinuit de sete, Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu și, potrivit legendei, a apărut un izvor într-o stâncă de lângă el. Alertați de zgomot, soldații au ieșit din han și au văzut minunea, așa că l-au dezlegat.

Mai târziu, Vasilisc a fost adus în fața guvernatorului Agrippa, care a încercat să-l forțeze să aducă o jertfă zeilor romani în schimbul vieții sale.[1] A refuzat, spunând că l-a lăudat pe Dumnezeu în fiecare oră a vieții sale și nu avea nevoie să facă sacrificii. S-a rugat cu tărie și, potrivit legendei, statuia zeiței Artemis din templul roman s-a prăbușit la pământ.[1] În cele din urmă, guvernatorul roman a ordonat decapitarea lui Vasilisc[1] și aruncarea trupului său în râu.

Este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 3 martie,[1] 16 martie și 4 iunie, iar de Biserica Catolică pe 3 martie și 22 mai.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g Emil Preda, Dicționar al sfinților ortodocși, Ed. Lucman, București, 2000, p. 95.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]