Sever Meșca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Sever Meșca (n. 3 martie 1947) este un fost deputat român în legislaturile 1996-2000, ales în județul Tulcea, și 2000-2004, ales în județul Bacău, pe listele PRM. În legislatura 1996-2000, Sever Meșca a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Thailanda și Republica Islamică Pakistan. În legislatura 2000-2004, Sever Meșca a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Japonia și Republica Italiană. Între 2000-2002 Sever Meșca a fost chestor al Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Meșca a demisionat din PRM în 2002.[1] În 2002, Meșca a fost ales președintele Partidului Socialist Român.[2]

Conform biografiei sale oficiale, Sever Meșca fost membru al Partidului Comunist Român până în 1989. A studiat la Facultatea de Mecanică din Universitatea din Galați, la Secția nave și instalații de bord, obținând diploma de inginer; a urmat, conform propriului Curriculum Vitae, o specializare în afaceri și relații internaționale la „London Graduate School of Business Studies” din Marea Britanie.[3] Până în 1990 a fost diplomat, consilier politic la Ambasada României de la Roma. După 1990 a fost director și secretar de stat în Ministerul Culturii.

Meșca s-a remarcat pentru că a cerut în martie 1997 de la tribuna parlamentului arestarea fostului suveran al României, regele Mihai, la întoarcerea acestuia în țară, pe Aeroportul Otopeni.[4]

De asemena, a fost membru în Adunarea Parlamentară a Uniunii Europei Occidentale, unde a fost co-raportor (primul din Europa Centrală și de Est) la Raportul privind percepția publică asupra războiului din Iugoslavia (Document 1665/ 9 noiembrie 1999 al Adunării Uniunii Europei Occidentale) și membru al Uniunii Parlamentare a NATO.

S-a remarcat și printr-un amendament (neaprobat) la Constituția României prin care solicita, în baza prevederii egalității depline a cetățenilor României, scoaterea prevederii privind alegerea de parlamentari ai minorităților etnice care participă la alegeri din partea asociațiilor etnice. În 2004 a fost numit ministru consilier la Ambasada României de la Dublin, Irlanda.

A publicat articole în revistele România Mare, Politica, Casa Poporului și Santinela, precum și în diverse ziare (ex.: Cronica Română).

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • Vadim, între președinție și ospiciu, Editura Universul, 2002
  • Constituția României și democrația etnică, Editura Semne, 2003
  • Corneliu Vadim Tudor sau compromiterea naționalismului românesc, Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, 2004
  • Vulturi, șoimi și caragațe (4 volume), Editura Semne. 2018

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Sever Mesca și-a dat demisia din PRM”, Ziarul de Iași, , accesat în  
  2. ^ „Sever Meșca - președinte al Partidului Socialist Român”, Amos News, , accesat în  
  3. ^ „Structura Parlamentului României 1996-2000”, Cdep.ro, accesat în  
  4. ^ „Gașca lui Vadim”, Evenimentul zilei, , accesat în