Serifă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Serifele sunt marcate cu roşu

Serifele (cunoscute și sub denumirea de codițe în limbajul colocvial) sunt liniuțele, mai mult sau mai puțin subțiri/fine, cu care se termină unele linii componente principale ale unor fonturi (tipuri de literă). De obicei serifele stau perpendicular pe liniile principale respective. Specialiștii sunt de părere că serifele ușurează citirea textelor lungi. Cele mai răspândite fonturi cu serife sunt cele numite Times și Courier, fiecare cu mai multe subvariante. Există însă și seturi de caractere fără serife, ca de exemplu Helvetica, Tahoma, Verdana, cu subvariantele respective. Și setul folosit în Wikipedia românească este tot fără serife.

În ziua de azi seturile noi de caractere se proiectează la calculator. Cele mai multe seturi actuale sunt făcute special pentru a fi afișate pe diversele display-uri electronice (deci nu neapărat pentru a fi tipărite pe hârtie). Seturile de caractere clasice (pentru tiparnițe) au fost și ele toate reproiectate, cu scopul de a putea fi folosite și pentru display-uri.

Orișicum însă, display-urile electronice nu se pretează (încă) pentru citirea textelor lungi, și de aceea la display-uri s-au format cu timpul alte uzanțe: caractere fără serife se folosesc în general pentru textele cu caracter mai tehnic, iar cele cu serife sunt preferate pentru celelalte genuri de texte, de exemplu literare / artistice.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]