Sequoioideae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sequoioideae
2013-02-24-Sequoia la Vladeasa- MG 9714.jpg
Sequoiadendron giganteum
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Spermatophyta
Clasă: Pinopsida
Ordin: Pinales
Familie: Cupressaceae
Subfamilie: Sequoioideae
Genuri

Sequoioideae este o subfamilie de arbori conifer din familia Cupressaceae care are genurile Sequoia, Sequoiadendron și Metasequoia.[1] Ei sunt arbori uriași care pot atinge vârsta de 5000 de ani,[2] ce pot avea o înălțime de peste 100 m, un diametru al trunchiului de 13 m și o greutate de 2400 tone, fiind situați la liziera pădurilor din munții Sierra Nevada din SUA.

Arborii giganți de sequoia sunt printre cele mai înalte creații de pe Pământ în prezent. Numele „sequoia” este dat în cinstea conducătorului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învățând-și poporul să citească și să scrie. Una din primele cărți în limba cherokee a fost Biblia (1825).

Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia sempervirens), cunoscut și sub numele de Redwood, folosit des ca și conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce privește volumul total, fiind ocrotit prin lege și Dawn Redwood (Metasequoia glyptostroboides), cunoscut doar ca fosil până în 1941 când a fost descoperit in China.

[3]== Galerie de imagini == (Sequoia sempervirens):

(Sequoiadendron giganteum):

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sequoioideae”. Wikispecies. 24 mai 2009. //species.wikimedia.org/w/index.php?title=Sequoioideae&oldid=703445. Accesat la 10 iulie 2010. 
  2. ^ v.DEX
  3. ^ Sequoia din Apuseni, comuna Sacuieu, CLUJ plantat de un agronom pe nume Gaal.Acesta a plantat în zonă foarte mulți arbori pentru a reface terenurile degradate dar și pentru a reface versanții golași ce străjuiau localitatea.El a plantat mai multe specii rare pe teritoriul Romaniei, printre care: Laricele, Pinul Negru dar și un Sequoia adus din Statele Unite ale Americii. Acesta s-a aclimatizat foarte bine pe dealul Secuieului cunoscut sub numele de dealul D-lui. Coroana sa are peste 30m.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sequoia
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Sequoioideae