Selecciones del Reader's Digest

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Selecciones del Reader's Digest
Primul număr  Modificați la Wikidata
CompanieTrusted Media Brands[*][[Trusted Media Brands (multi-platform media and publishing company)|​]]  Modificați la Wikidata
ȚarăSpania
Mexic[1]  Modificați la Wikidata
Limbălimba spaniolă  Modificați la Wikidata

Selecciones del Reader's Digest, numită simplu Selecciones, este o revistă lunară cu subiecte variate. Ea este scrisă în limba spaniolă și este deținută de The Reader's Digest Association, compania editoare a revistei americane Reader's Digest.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul număr în limba engleză al revistei a fost publicat în 1922. Ediția spaniolă a apărut în decembrie 1940.[2] Ea era editată de compania Selecciones del Reader's Digest, S.A., la Havana, Cuba.[3] Ediția cubaneză a fost distribuită în America Latină și Spania. În 1950 a fost înființată o ediție specială pentru Argentina. În octombrie 1952 a apărut o ediție specială pentru Spania. Ediția cubaneză și-a încetat apariția după triumful revoluției castriste în 1959. Ediția mexicană a fost fondată în 20 august 1960.[4] În același an, existau, de asemenea, ediții locale în America Centrală (elaborată în Costa Rica) și Chile. În 1971, au apărut ediții pentru Puerto Rico și pentru cititorii americani de limbă spaniolă.

Selecciones a circulat și în Filipine până în 1972, când a fost înlocuită cu o ediție locală numită Seleksiyones.

Până în anii 1990 au existat ediții locale în Argentina, Spania, America Centrală (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua și Panama), Columbia, Chile, Ecuador, Mexic, Peru, Statele Unite ale Americii, Venezuela și o ediție comună pentru Bolivia, Paraguay și Uruguay. În cursul timpului, edițiile locale ale Selecciones del Reader's Digest au fost reduse la trei: argentiniană, spaniolă și mexicană.

Trebuie menționat că ediția engleză a revistei a apărut pentru prima dată în 1922. Revista a fost fondată de Dewitt Wallace în acel an.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare parte a conținutului său provine din articole selectate din revista Reader's Digest. De aici provine numele de Selecciones. În plus, include material elaborat pe plan local.

La fel ca ediția în limba engleză americană, Selecciones oferă articole originale, articole rezumate sau reeditate din alte reviste, rezumate de cărți, colecții de glume, anecdote, citate și alte scrieri scurte.

Unele secțiuni fixe ale Reader's Digest sunt incluse în Selecciones, dar sunt adaptate culturii hispanice. Life in These United States a devenit în spaniolă Así es la vida; iar poveștile din această secțiune se concentrează pe aspecte distractive sau interesante ale vieții din Spania sau America Latină.[5] Secțiunea Quotable Quotes este tradusă Citas citables și încearcă să includă gânduri scurte ale scriitorilor de limbă spaniolă.[5] Word Power este modificat în funcție de ediția locală, cum ar fi Vocabulario sau Enriquezca su vocabulario. Secțiunea Vocabulario prezintă sensul cuvintelor din limba spaniolă, în timp ce Word Power face același lucru, dar cu termenii din limba engleză. Alte secțiuni fixe ale Reader's Digest prezente în Selecciones sunt La risa, remedio infalible (Laughter, the Best Medicine) și Gajes del oficio (All in a Day's Work).[5]

Versiuni actuale[modificare | modificare sursă]

  • Selecciones Reader's Digest Argentina: editată de Reader's Digest Argentina (RDA).[6] Este distribuită în Bolivia, Chile, Paraguay și Uruguay.
  • Selecciones Reader's Digest España: editată de Global Family Editions, S.A.[7]
  • Selecciones Reader's Digest México: editată de Ediciones Inteligentes, S.de R.L. de C.V.[4] Este distribuită în Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Republica Dominicană și Venezuela.

Manual de stil[modificare | modificare sursă]

Ediția cubaneză a Selecciones, a cărei distribuție a vizat Spania și țările din America Latină, a avut problema modului de scriere a articolelor într-o limbă spaniolă inteligibilă pentru cititorii altor națiuni.[8] Spaniola prezintă variații lexicale sau construcții gramaticale, în funcție de țara în care se vorbește. Soluția a fost publicarea la Havana, în 1959, a unei manual de stil numit Manual de Selecciones (Norme generale de redactare).[8][9] Cartea a fost elaborată sub conducerea lui Jorge Cárdenas Nanneti.[9]

Stil[modificare | modificare sursă]

Stilul revistei este conservator și subliniază valorile tradiționale ale familiei. Aproape toate articolele revistei sunt scrise, de obicei, scrise într-o limbă spaniolă curată (cel puțin așa a fost până în anii 1990) și sunt foarte bine redactate pentru a păstra interesul cititorului până la sfârșit. Din 1975 până în 1991, Selecciones a avut ca concurență în Spania și America Latină publicația Sputnik, o revistă sovietică care era similară cu Reader's Digest.

În 1973 a fost publicat în Selecciones un articol provenit din Reader's Digest, în care câțiva membri civili și militari de rang înalț ai guvernului lui Alfredo Stroessner erau acuzați de protejarea lui Auguste Ricord, membru al filierei franceze.[10] Auguste Ricord a fost responsabil de contrabanda cu heroină, prin Paraguay, în Statele Unite ale Americii.[10] Autoritățile paraguayene au confiscat ediția în care a apărut articolul.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sistema de Información Cultural 
  2. ^ Botero, Laura Victoria (). „Selecciones, un ícono que se esfuma”. El Colombiano.com. Accesat în . 
  3. ^ García, James E. (). „Newspapers and Periodicals”. Encyclopedia of Latino Popular Culture, volume 2 (în engleză). Greenwood Publishing Group. p. 589. ISBN 0313332118. Accesat în . 
  4. ^ a b „Medios Impresos”. Padrón Nacional de Medios Impresos, México. Accesat în . 
  5. ^ a b c „Colabore con Selecciones”. Sitio oficial en México. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Los dueños de la revista Selecciones ceden el control de la editorial en Argentina”. Cronista.com. . Accesat în . 
  7. ^ „Suscripción”. Sitio oficial en España. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b Nadeau, Jean-Benoît; Barlow, Julie (). The Story of Spanish (în engleză). Macmillan. p. 355. ISBN 1250023165. Accesat în . 
  9. ^ a b Borrego, Manuel (). „El libro de estilo de las relaciones del siglo XVII”. Las relaciones de sucesos, relatos fácticos, oficiales y extraordinarios. Presses Universitaires de Franche-Comté. p. 137. ISBN 2848671297. Accesat în . 
  10. ^ a b c Mora, Frank O.; Wilson Cooney, Jerry (). Paraguay and the United States: Distant Allies (în engleză). University of Georgia Press. p. 191. ISBN 0820324671. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]