Samuel del Campo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Samuel del Campo
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Linares, Chile, Regiunea Maule, Chile Modificați la Wikidata
Decedat1960 (77 de ani) Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Chile Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
consul Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiDrept între popoare ()[1]  Modificați la Wikidata

Samuel del Campo (n. , Linares, Chile, Regiunea Maule, Chile – d. 1960, Paris, Franța)[2] a fost un diplomat al ambasadei Chile din România care a salvat circa 1.200 de evrei din Cernauți de la deportare în Transnistria, fiind recunoscut de Yad Vashem ca Drept între popoare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Între anii 1941 și 1943 del Campo a lucrat la București ca diplomat la ambasada din Chile.

Salvarea evreilor[modificare | modificare sursă]

Dupa înființarea ghetoului din Cernauți în octombrie 1941, au început deportările evreilor în Transnistria. Del Campo a început să elibereze pașapoarte chiliene evreilor, ceva ce nu era în mod clar în conformitate cu politica guvernului chilian.[3]

Dupa reluarea deportarilor în iunie 1942, Del Campo a intervenit pe lângă autoritățile române în favoarea evreilor care se aflau sub protecția ambasadei Chile.

În primăvara anului 1943, dupa ce relațiile diplomatice dintre Chile și România au fost întrerupte și Elveția a început să reprezinte interesele statului Chile, aceștia din urma au clarificat că „ar prefera să nu se acorde noi pașapoarte fără aprobarea Ministerului Afacerilor Externe din Chile."

Carte de identitate specială de refugiat polonez eliberată la București 1943 de Samuel del Campo.

După război[modificare | modificare sursă]

Deși del Campo a fost numit ulterior consul general la Zurich, acest lucru nu a mai intrat în vigoare. Del Campo nu a mai revenit în slujba Ministerului de Externe al Chile și a murit la Paris în 1960.

Recunoaștere ca "Drept între popoare"[modificare | modificare sursă]

Dupa estimarile Yad Vashem, del Campo a salvat 1.200 de evrei din Cernauți de la deportarea în Transnistria și de la moarte acordându-le pașapoarte chiliene.[3] Acesta a fost recunoscut ca Drept între popoare în 2016.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c The Righteous Among the Nations Database 
  2. ^ „The Righteous Among the Nations Database - del Campo Samuel”. db.yadvashem.org. Accesat în . 
  3. ^ a b „Yad Vashem to Honor Samuel del Campo, Righteous Among the Nations from Chile, on Sunday” (în engleză). www.yadvashem.org. Accesat în . 
  4. ^ Chile, Ministerio de Relaciones Exteriores de. „Ceremonia de Distinción como Justo entre las Naciones al diplomático Samuel del Campo Candia (QEPD)” (în spaniolă). Chile en el Exterior. Accesat în .