Salamandra de uscat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Salamandra salamandra)
Salamandra de uscat
Salamandra (Salamandra salamandra)
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Amphibia
Ordin: Caudata
Familie: Salamandridae
Gen: Salamandra
Specie: S. salamandra
Nume binomial
Salamandra salamandra
(Linnaeus, 1758)
Arealul salamandrei de uscat
Sinonime
  • Lacerta salamandra Linnaeus, 1758

Salamandra (Salamandra salamandra),[2] este cea mai colorată specie dintre toate speciile de salamandre și tritoni. Este o prezentă obișnuită în centrul și sudul Europei, arealul ei întinzându-se până în nordul Africii și Orientul Mijlociu. În România se găsește în toate regiunile de dealuri și montane începând de la 200 m altitudine în pădurile de foioase (fag, stejar) și de conifere, lipsește numai în Dobrogea. Cel mai frecvent se găsește pe malul pârâurilor și lângă izvoare, în locurile cele mai umede cu covoare de mușchi. Este o creatură retrasă, petrecându-și majoritatea timpului ascunsă în crăpături umbroase, sub bușteni sau în alte locuri care-i oferă protecție și umezeală. Culoarea sa reprezintă un avertisment pentru prădători, folosindu-se de ea pentru a se apăra - se mai numește colorit aposematic - de avertizare. Are o piele toxică de culoare neagră cu pete galbene sau portocalii, având o textură elastică și alunecoasă. Salamandra are mai multe rânduri de glande veninoase în spatele ochilor. Ea are labele scurte groase și puternice. Durată de viață: până la 3 ani. Lungime: 8-15 centimetri. Greutate: 113 de grame. Familia: Salamandridae. Număr de ouă: 2-7. Sezon de împerechere: martie-mai. Maturitate sexuală: aproximativ 10 luni. Durată eclozării: 30 de zile. Se hrănește în principal cu râme, larve și nevertebrate mărunte.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion E. Fuhn. Fauna Republicii Populare Romîne. Vol. XIV. Amphibia. Fascicula 1. Editura Academiei Republicii Populare Romîne, București 1960, 289 p.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Salamandra de uscat
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Salamandra de uscat

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ S. Kuzmin, T. Papenfuss, M. Sparreboom, I. H. Ugurtas, S. Anderson, T. Beebee, M. Denoël, F. Andreone, B. Anthony, B. Schmidt, A. Ogrodowczyk, M. Ogielska, J. Bosch, D. Tarkhnishvili, V. Ishchenko (). Salamandra salamandra. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ Salamandra de foc este reptila anului 2016, rador.ro