Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sala Sporturilor „Romeo Iamandi
RO BZ Sports hall.jpg
Sala „Romeo Iamandi” în 2010
Clădire
TipSală de sport
OrașBuzău
ȚarăRomânia
AdresăStrada Mesteacănului, nr. 20
Actualii beneficiariHC Buzău 2012,
SCM Gloria Buzău
Coordonate45°09′34.1″N 26°49′49″E / 45.159472°N 26.83028°E
Construcție
Inaugurată1982
Renovată2010–2011
Număr de locuri1.800
Suprafața totală3.536 m2

Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” este o sală multifuncțională din municipiul Buzău, România, având o capacitate totală de 1.800 de locuri pe scaune[1], după alte surse 1.868 de locuri[2]. În total, la alte evenimente, sala poate găzduit până la 2.500 de spectatori.[3]

Sala a fost denumită în memoria buzoianului Romeo Iamandi, un fost handbalist și ulterior arbitru internațional de handbal[2][4] și este utilizată în principal de echipa de handbal masculin HC Buzău 2012 și de cea de handbal feminin SCM Gloria Buzău[5]. De asemenea, sala găzduiește evenimente culturale sau concerte.[6]

Caracteristici tehnice[modificare | modificare sursă]

Sala are o suprafață construită desfășurată de 3.536 m2, dar este prevăzută doar cu două tribune laterale. Parchetul are dimensiunile de 46×26 m[2], din care terenul de joc are o suprafață de 1.050 m2[3].

Lângă sală este amenajată o parcare prevăzută cu 100 de locuri.[1]

Proprietar și investiții[modificare | modificare sursă]

După 1989 sala s-a aflat în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), fiind administrată de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. Din cauza fondurilor insuficiente, construcția s-a degradat constant.[4] În anul 2007 se estima că pentru reparații și modernizare este nevoie de investiții în valoare de 11,5 miliarde de lei, fiind necesare în special înlocuirea parchetului, tâmplăriei și hidroizolației.[3] Sala a fost renovată între 2010 și 2011, printre lucrările executate aflându-se izolarea termică și tencuirea pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor, refacerea hidroizolației, înlocuirea scaunelor și a tabelei de marcaj.[7]

În noiembrie 2012, Consiliul Județean Buzău a emis o hotărâre privind „trecerea din proprietatea publică a statului [...] în proprietatea publică a Județului Buzău și administrarea Consiliului Județean Buzău a imobilului Sala Sporturilor „Romeo Iamandi””.[8][9] La scurtă vreme însă, sala a ajuns din nou în proprietatea MTS, de această dată fiind administrată de DJTS Buzău. Cu un buget limitat, instituția nu a putut investi suficient în clădire, care a devenit depășită ca infrastructură și cu o stare de degradare în continuă accentuare.[10] Singura realizare notabilă a fost instalarea, în august 2018, a unei suprafețe de joc moderne, asamblată din lamele din lemn de stejar canadian acoperite cu patru straturi de lac.[5][11][12] Între lamele și pardoseala propriu-zisă au fost montate straturi de cauciuc natural și placaj multistrat.[11][12]

În 2018, într-o încercare de descentralizare, direcțiile județene pentru sport au fost desființate[13], iar o parte din patrimoniul acestora a trecut în proprietatea publică a administrațiilor locale.[14][15] De preluarea sălii „Romeo Iamandi” s-au arătat interesate atât Consiliul Local, cât și Consiliul Județean Buzău,[14] ambele instituții exprimându-și prin hotărâri de consiliu intențiile de a își însuși imobilul.[16][17]

Evenimente organizate[modificare | modificare sursă]

În Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” s-au desfășurat de-a lungul timpului partide din cupele europene și mondiale la futsal, tenis de masă, aikido, judo, gimnastică, box, volei și handbal.[2] În 2016, Dinamo București a jucat aici câteva partide de handbal din Cupa EHF. Pe 3 iunie 2018, sala a fost gazda meciului dintre România și Portugalia din cadrul calificărilor pentru Campionatul European de Handbal Feminin.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Sala Sporturilor "Romeo Iamandi". SCM Gloria Buzău. Accesat în . 
 2. ^ a b c d „Sportul buzoian: Avem cu ce, nu avem cu cine!”. opiniabuzau.ro. . Accesat în . 
 3. ^ a b c „Modernizarea Sălii Sporturilor costă 11 miliarde”. sansabuzoiana.ro. . Accesat în . 
 4. ^ a b „Rușinea Buzăului: Sala Sporturilor are o culoare țipătoare”. Adevărul. . Accesat în . 
 5. ^ a b „Investiții majore la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi" din Buzău”. buzaumedia.ro. . Accesat în . 
 6. ^ „Sala Sporturilor "Romeo Iamandi" Buzău”. iConcert.ro. Accesat în . 
 7. ^ Sanda Spătaru (). „Buzau – Sala Sporturilor Romeo Iamandi a fost renovata in… portocaliu!”. mondonews.ro. Accesat în . 
 8. ^ „Hotărâre Nr.226” (PDF). Consiliul Județean Buzău. . Accesat în . 
 9. ^ „PROCES VERBAL încheiat în ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău” (PDF). Consiliul Județean Buzău. . Accesat în . 
 10. ^ a b Andrei Pițigoi (). „CARTONAȘUL ROȘU / Bătrână și obosită! Sala Sp. "Romeo Iamandi", depășită de evenimentele sportive de amploare”. Consiliul Județean Buzău. Accesat în . 
 11. ^ a b Iulian Bunilă (). „După 36 de ani, suprafața de joc a Sălii Sporturilor "Romeo Iamandi" va fi înlocuită”. Adevărul. Accesat în . 
 12. ^ a b Andrei Pițigoi (). „Tace și face! Reușită importantă pentru Cosmin Pororo, șeful DJST Buzău”. buzaul-sportiv.ro. Accesat în . 
 13. ^ Vali Marinescu (). „Se desființează Direcția Județeană pentru Sport și Tineret”. opiniabuzau.ro. Accesat în . 
 14. ^ a b Iulian Bunilă (). „Sala Sporturilor din Buzău, râvnită de Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal”. Adevărul. Accesat în . 
 15. ^ Iulian Bunilă (). „Sala Sporturilor din Buzău, râvnită de Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal”. Adevărul. Accesat în . 
 16. ^ „HOTĂRÂRE pentru aprobarea solicitării CL al municipiului Buzău de trecere din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Municipiului Buzău a unor imobile aflate în administrarea MTS” (PDF). Consiliul Local Buzău. . Accesat în . 
 17. ^ „Anexă la Hotărârea nr. 154 din 18 iunie 2018 a Consiliului Local al municipiului Buzău” (PDF). Consiliul Local Buzău. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sala sporturilor „Romeo Iamandi”