Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”

45°09′34.1″N 26°49′49″E (Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”) / 45.159472°N 26.83028°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sala Sporturilor „Romeo Iamandi

Sala „Romeo Iamandi” în 2010
Clădire
TipSală de sport
OrașBuzău
ȚarăRomânia
AdresăStrada Mesteacănului, nr. 20
Actualii beneficiariHC Buzău 2012,
SCM Gloria Buzău
Coordonate45°09′34.1″N 26°49′49″E ({{PAGENAME}}) / 45.159472°N 26.83028°E
Construcție
Inaugurată1982
Renovată2010–2011
Număr de locuri1.800
Suprafața totală3.536 m2

Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” este o sală multifuncțională din municipiul Buzău, România, având o capacitate totală de 1.800 de locuri pe scaune[1], după alte surse 1.868 de locuri[2]. În total, la alte evenimente, sala poate găzduit până la 2.500 de spectatori.[3]

Sala a fost denumită în memoria buzoianului Romeo Iamandi, un fost handbalist și ulterior arbitru internațional de handbal[2][4] și este utilizată în principal de echipa de handbal masculin HC Buzău 2012 și de cea de handbal feminin SCM Gloria Buzău[5]. De asemenea, sala găzduiește evenimente culturale sau concerte.[6]

Caracteristici tehnice[modificare | modificare sursă]

Sala are o suprafață construită desfășurată de 3.536 m2, dar este prevăzută doar cu două tribune laterale. Parchetul are dimensiunile de 46×26 m[2], din care terenul de joc are o suprafață de 1.050 m2[3].

Lângă sală este amenajată o parcare prevăzută cu 100 de locuri.[1]

Proprietar și investiții[modificare | modificare sursă]

După 1989 sala s-a aflat în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), fiind administrată de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. Din cauza fondurilor insuficiente, construcția s-a degradat constant.[4] În anul 2007 se estima că pentru reparații și modernizare este nevoie de investiții în valoare de 11,5 miliarde de lei, fiind necesare în special înlocuirea parchetului, tâmplăriei și hidroizolației.[3] Sala a fost renovată între 2010 și 2011, printre lucrările executate aflându-se izolarea termică și tencuirea pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor, refacerea hidroizolației, înlocuirea scaunelor și a tabelei de marcaj.[7]

În noiembrie 2012, Consiliul Județean Buzău a emis o hotărâre privind „trecerea din proprietatea publică a statului [...] în proprietatea publică a Județului Buzău și administrarea Consiliului Județean Buzău a imobilului Sala Sporturilor „Romeo Iamandi””.[8][9] La scurtă vreme însă, sala a ajuns din nou în proprietatea MTS, de această dată fiind administrată de DJTS Buzău. Cu un buget limitat, instituția nu a putut investi suficient în clădire, care a devenit depășită ca infrastructură și cu o stare de degradare în continuă accentuare.[10] Singura realizare notabilă a fost instalarea, în august 2018, a unei suprafețe de joc moderne, asamblată din lamele din lemn de stejar canadian acoperite cu patru straturi de lac.[5][11][12] Între lamele și pardoseala propriu-zisă au fost montate straturi de cauciuc natural și placaj multistrat.[11][12]

În 2018, într-o încercare de descentralizare, direcțiile județene pentru sport au fost desființate[13], iar o parte din patrimoniul acestora a trecut în proprietatea publică a administrațiilor locale.[14][15] De preluarea sălii „Romeo Iamandi” s-au arătat interesate atât Consiliul Local, cât și Consiliul Județean Buzău,[14] ambele instituții exprimându-și prin hotărâri de consiliu intențiile de a își însuși imobilul.[16][17]

Evenimente organizate[modificare | modificare sursă]

HCM Constanța cu Ciudad Real

În Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” s-au desfășurat de-a lungul timpului partide din cupele europene și mondiale la futsal, tenis de masă, aikido, judo, gimnastică, box, volei și handbal.[2] Echipa de handbal HCM Constanța a disputat meciurile din Liga Campionilor la Buzău.[18] În 2016, Dinamo București a jucat aici câteva partide de handbal din Cupa EHF. Pe 3 iunie 2018, sala a fost gazda meciului dintre România și Portugalia din cadrul calificărilor pentru Campionatul European de Handbal Feminin.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Sala Sporturilor "Romeo Iamandi". SCM Gloria Buzău. Accesat în . 
  2. ^ a b c d „Sportul buzoian: Avem cu ce, nu avem cu cine!”. opiniabuzau.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b c „Modernizarea Sălii Sporturilor costă 11 miliarde”. sansabuzoiana.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b „Rușinea Buzăului: Sala Sporturilor are o culoare țipătoare”. Adevărul. . Accesat în . 
  5. ^ a b „Investiții majore la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi" din Buzău”. buzaumedia.ro. . Accesat în . 
  6. ^ „Sala Sporturilor "Romeo Iamandi" Buzău”. iConcert.ro. Accesat în . 
  7. ^ Sanda Spătaru (). „Buzau – Sala Sporturilor Romeo Iamandi a fost renovata in… portocaliu!”. mondonews.ro. Accesat în . 
  8. ^ „Hotărâre Nr.226” (PDF). Consiliul Județean Buzău. . Accesat în . 
  9. ^ „PROCES VERBAL încheiat în ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău” (PDF). Consiliul Județean Buzău. . Accesat în . 
  10. ^ a b Andrei Pițigoi (). „CARTONAȘUL ROȘU / Bătrână și obosită! Sala Sp. "Romeo Iamandi", depășită de evenimentele sportive de amploare”. Consiliul Județean Buzău. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ a b Iulian Bunilă (). „După 36 de ani, suprafața de joc a Sălii Sporturilor "Romeo Iamandi" va fi înlocuită”. Adevărul. Accesat în . 
  12. ^ a b Andrei Pițigoi (). „Tace și face! Reușită importantă pentru Cosmin Pororo, șeful DJST Buzău”. buzaul-sportiv.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Vali Marinescu (). „Se desființează Direcția Județeană pentru Sport și Tineret”. opiniabuzau.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ a b Iulian Bunilă (). „Sala Sporturilor din Buzău, râvnită de Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal”. Adevărul. Accesat în . 
  15. ^ Iulian Bunilă (). „Sala Sporturilor din Buzău, râvnită de Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal”. Adevărul. Accesat în . 
  16. ^ „HOTĂRÂRE pentru aprobarea solicitării CL al municipiului Buzău de trecere din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Municipiului Buzău a unor imobile aflate în administrarea MTS” (PDF). Consiliul Local Buzău. . Accesat în . 
  17. ^ „Anexă la Hotărârea nr. 154 din 18 iunie 2018 a Consiliului Local al municipiului Buzău” (PDF). Consiliul Local Buzău. . Accesat în . 
  18. ^ HCM Constanța, la Buzău, Gazeta Sporturilor, 9 iunie 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sala sporturilor „Romeo Iamandi”