Sørøya

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sørøya
Sørvær, Sørøya, Nórsko, 2013.jpg
Geografie
Norway - Sørøya, Finnmark.png
MareOceanul Atlantic
Marea Norvegiei
Sørøysundet[*]  Modificați la Wikidata
Coordonate70°35′N 22°44′E / 70.58°N 22.73°E
Suprafață816 km²  Modificați la Wikidata
Lungime64 km  Modificați la Wikidata
Lățime23 km  Modificați la Wikidata
Țară
Flag of Norway.svg Norvegia
Demografie
Populație1.000  Modificați la Wikidata

Sørøya (în sami de nord Sállan) este a patra insulă ca mărime după suprafață din Norvegia. Insula are 816 kilometri pătrați, și este împărțită între municipiile Hasvik și Hammerfest. Aceasta adesea pretinde la titlul ca fiind una dintre cele mai frumoase insule din Norvegia. În 2012, populația de aici alcătuia 1092 de locuitori.[1]

Peisaj din partea de nord-vest a insulei

Insula este foarte stâncoasă și muntoasă. Cel mai înalt punct de pe insulă este muntele Komagaksla de pe malul sudic al insulei și are 659 de metri. Țărmul este foarte crestat și are numeroase fiorduri. Insula este mărginită de Marea Norvegiei pe partea de nord și strâmtoarea Sørøysundet la sud. Peste strâmtoarea Sørøysundet, la sud, mai sunt trei insule mari: Stjernøya, Seiland și Kvaløya. Insula Sørøya are nici un pod sau tunel de acces cu partea continentală, doar o cursă regulată de feribot din satul Hasvik spre satul Øksfjord de pe continent. Aeroportul Hasvik este situat pe vârful de sud a insulei.

Cele mai multe așezări de pe insulă sunt de-a lungul malului sud-vestic, în Hasvik, dar există așezări împrăștiate și în alte zone ale insulei. În partea de nord-est a insulei, Hammerfest se găsesc câteva localități, precum și câteva drumuri, dar acestea nu sunt toate conectate între ele.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Store norske leksikon. „Sørøya” (în Norwegian). Accesat în .