Râul Betsiboka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râul Betsiboka
Date geografice
Bazin hidrografic  Modificați la Wikidata
EmisarOceanul Indian  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă525 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateMadagascar  Modificați la Wikidata
AfluențiRâul Ikopa  Modificați la Wikidata

Râul Betsiboka este un râu lung de 525 de kilometri în partea central-nordică a Madagascarului. Curge spre nord-vest și se varsă spre Golful Bombetoka, formând o mare deltă. Își are originea la est de Antananarivo. Râul este înconjurat de mangrove.[1] Râul se distinge pentru apa sa de culoare roșie, care este cauzată de sedimentele râurilor. Râul transportă o cantitate enormă de nămol roșiatic-portocaliu la mare. O mare parte din acest nămol este depus la gura de vărsare a râului sau în golf.

Este o dovadă dramatică a eroziunii catastrofale din nord-vestul Madagascarului.[2] Îndepărtarea pădurii autohtone pentru cultivare și pășuni în ultimii 50 de ani a dus la pierderi anuale masive de sol care se apropie de 250 de tone metrice la hectar (112 tone pe hectar) în unele regiuni ale insulei, cea mai mare cantitate înregistrată oriunde în lume. Mai multe specii de pești sunt endemice la bazinul hidrografic, inclusiv cele trei ciclide Paretroplus petiti, P. tsimoly și P. maculatus.

Cel mai mare afluent al râului Betsiboka, râul Ikopa, drenează capitala Antananarivo.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bradt, Hilary (). Madagascar: The Bradt Travel Guide. Bradt Travel Guides. p. 82. ISBN 978-1-84162-341-2. Accesat în . 
  2. ^ Tsilavo Raharimahefa and Timothy M. Kusky (). „Environmental monitoring of Bombetoka bay and the Betsiboka estuary, Madagascar, using multi-temporal satellite data”. Arhivat din original la . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]