Robert Catesby

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Robert Catesby
Robert catesby npg.jpg
Robert Catesby
Date personale
Născut1573[1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Warwickshire, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (32 de ani)[7][3][4][5] Modificați la Wikidata
Staffordshire, Regatul Angliei Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiarmă de foc Modificați la Wikidata
PărințiSir William Catesby[*][8]
Anne Throckmorton[*][8] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of England.svg Regatul Angliei Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieconspirator[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluiarmă de foc  Modificați la Wikidata
Alma materWorcester College[*]  Modificați la Wikidata
RudeKit Harington  Modificați la Wikidata

Robert Catesby (n. 1573,[1][2][3][4][5][6] Warwickshire, Regatul Unit – d. ,[7][3][4][5] Staffordshire, Regatul Angliei) a fost liderul unui grup de catolici englezi care au pus la cale complotul eșuat al prafului de pușcă din 1605.

Născut în Warwickshire, Catesby a fost educat la Oxford. Familia sa erau importanți catolici recuzanți proeminenți și, probabil pentru a evita depunerea Jurământului de Supremație⁠(d), a părăsit colegiul înainte de a-și lua diploma. S-a căsătorit cu o protestantă⁠(d) în 1593 și a avut doi copii, dintre care unul a supraviețuit nașterii și a fost botezat într-o biserică protestantă. În 1601 a luat parte la Răscoala lui Essex,⁠(d) dar a fost capturat și amendat, după care și-a vândut moșia de la Chastleton⁠(d).

Protestantul Iacob I, devenit regele Angliei în 1603, era mai puțin tolerant față de catolicism⁠(d) decât sperau adepții săi. Prin urmare, Catesby a pus la cale să-l omoare aruncând în aer Camera Lorzilor cu praf de pușcă în timpul deschiderii lucrărilor Parlamentului⁠(d), ca preludiu al unei revolte populare în timpul căreia un monarh catolic să fie restabilit pe tronul englez. La 1604 a început să recruteze alți catolici pentru cauza sa, între care Thomas Wintour⁠(d), John Wright⁠(d), Thomas Percy⁠(d) și Guy Fawkes. Descris ulterior ca un om carismatic și influent, în lunile următoare a ajutat la atragerea a alți opt conspiratori în complot, a cărui intrare în acțiune era planificată pentru . O scrisoare trimisă anonim către William Parker, al 4-lea baron Monteagle, a alertat autoritățile, iar în ajunul exploziei plănuite, în timpul unei percheziții a Parlamentului, Fawkes a fost găsit păzind butoaiele de praf de pușcă. Vestea arestării sale i-a determinat pe ceilalți complotiști să fugă din Londra, avertizându-l pe Catesby în drumul lor.

Cu grupul de adepți mult diminuat, Catesby s-a cantonat în Casa Holbeche din Staffordshire, împotriva unei companii de 200 de oameni înarmați. El a fost împușcat și mai târziu găsit mort, ținând în mână o imagine cu Fecioara Maria. Ca avertisment pentru alții, trupul său a fost exhumat și ulterior decapitat, iar capul său a fost expus în apropierea clădirii Parlamentului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Robert Catesby”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Robert Catesby, British Museum person-institution thesaurus[*] 
  3. ^ a b c d Robert Catesby, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ a b c d Robert Catesby, SNAC, accesat în  
  5. ^ a b c d Robert Catesby, Find a Grave, accesat în  
  6. ^ a b Robert Catesby, Faceted Application of Subject Terminology, accesat în  
  7. ^ a b „Robert Catesby”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ a b The Peerage 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]