RoNIX

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
RoNIX
Informații
Nume întreg Romanian Network for Internet Exchange
Prescurtare RoNIX
Fondat 2001
Locație București
Website http://www.ronix.ro
Membri 32
Vârf 6 Gbit/s

RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange) este primul[necesită citare] Internet Exchange din București, România.

Ce este RoNIX[modificare | modificare sursă]

RoNIX reprezintă o infrastructură națională pentru interschimbul de trafic al rețelelor de acces ale principalilor furnizori de servicii de Internet din România. Aceasta constă într-o rețea de noduri de acces pentru comunitatea furnizorilor de servicii de Internet din România (ISP), interconectate într-un inel redundant de 10Gbps, care se dezvoltă în faze succesive prin instalarea în mai multe locații.

Proiectul este unul din obiectivele principale ale ANISP, scopul lui fiind realizarea interconectării platformelor de acces ale principalilor furnizori de servicii Internet din România, prin care să se asigure rutarea traficului inter-rețele pe baze transparente și în conformitate cu proceduri reglementate în cadrul unei comunități recunoscute. Acest lucru favorizeză eliminarea rutării prin legături internaționale pentru traficul utilizatorilor din România și dezvoltarea aplicațiilor bazate pe comunicații electronice prin site-uri găzduite în România.

Istoric[modificare | modificare sursă]

RoNIX a luat ființă ca obiectiv principal al asociației în urma deciziei Consiliului Director al ANISP, care, în reuniunea din 2 februarie 2001, a procedat la constituirea Grupului de lucru GL05 dedicat Internet Exchange-ului. Acest grup de lucru profesional a elaborat un studiu de fezabilitate și o soluție tehnică de realizare a primului nod național RoNIX, aprobată de Consiliul Director.

Primul nod RoNIX s-a instalat la 7 Septembrie 2001 într-un spațiu din Palatul Telefoanelor din București, pus la dispoziție de SN Radiocomunicații, cu ajutorul tehnologiei hard și soft furnizate de Cisco România și Compaq România.

Facilități[modificare | modificare sursă]

În 3 Septembrie 2004, au fost configurate și au devenit funcționale echipamentele instalate la nodul metropolitan RoNIX din București, care găzduiesc o copie a „root serverului” de nume de domenii „i.root-servers”, primul server DNS de nivel superior aflat în afara spațiului american. Din acest moment au devenit active, pentru toți membrii comunității RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange), căile de acces către DNS-ul de rang I „i.root-servers”. Acest serviciu asigură legătura între utilizatori și infrastructura de rutare a Internetului, prin care se asociază numelor de domenii, mult mai ușor de reținut și utilizat, adrese IP folosite de echipamentele de comunicație și utilizate în sistemul de rutare al Internetului și viceversa.

Prezența[modificare | modificare sursă]

► Nodul RoNIX din Data-Center iNES

  Strada Virgil Madgearu, nr. 2-6, Sector 1 (zona NORD, Șoseaua Herăstrău);

► Nodul RoNIX din Data-Center Teletrans

 Bd. Hristo Botev, nr. 16-18, Sector 3 (zona centrală C.A. Rossetti - Sf. Gheorghe);

► Nodul RoNIX din Data-Center GTS Telecom/Electromagnetica,

  Calea Rahovei nr. 266-268

Legături externe[modificare | modificare sursă]