Richard Montgomery

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Richard Montgomery
Chappel Montgomery full length.jpg
Date personale
Născut2 decembrie 1738(1738-12-02)
Swords, Dublin, Regatul Irlandei
Decedat (37 de ani)
Quebec City, Provincia Quebec
ÎnmormântatNew York Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Ireland.svg Irlanda
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Activitate
A luptat pentru Regatul Marii Britanii
Statele Unite ale Americii Coloniile Unite
RamuraArmata Continentală
Armata Britanică  Modificați la Wikidata
GradulGeneral-maior
Bătălii / RăzboaieRăzboiul de Șapte Ani

Războiul lui Pontiac⁠(en)
Războiul American de Independență

Decorații și distincții
SemnăturăRichard Montgomery Signature.svg
Semnătură
Richard Montgomery Signature.svg

Richard Montgomery (n. 2 decembrie 1738 – d. 31 decembrie 1775) a fost un ofițer de origine irlandeză, care a luptat mai întâi în Armata Britanică. Ulterior a devenit general-maior în Armata Continentală în timpul Războiului American de Independență și a rămas celebru pentru conducerea Invazia Canadei⁠(en) din 1775.

Montgomery s-a născut și a crescut în Irlanda. În 1754, s-a înscris la Trinity College, Dublin⁠(en), și după doi ani s-a înrolat în armata britanică pentru a lupta în Războiul Francez și Indian. A înaintat constant în grad, luptând în America de Nord și apoi în Caraibe. După război, a fost încartiruit la Fort Detroit în timpul Războiului lui Pontiac⁠(en), după care a revenit în Marea Britanie din motive de sănătate. În 1773, Montgomery a revenit în cele treisprezece colonii, s-a căsătorit cu Janet Livingston, și s-a apucat de agricultură.

Când a izbucnit Războiul American de Independență, Montgomery a luptat de partea coloniștilor, și a fost ales în Congresul Provincial New York în mai 1775. În iunie 1775, el a fost numit general de brigadă în Armata Continentală. După ce Phillip Schuyler⁠(en) a devenit prea bolnav pentru a conduce invazia Canadei, Montgomery a preluat comanda. El a cucerit Fort St. Johns și apoi Montrealul în noiembrie 1775, după care a înaintat spre Quebec City unde s-a alăturat altei forțe aflate sub comanda lui Benedict Arnold. La 31 decembrie, el a condus atacul asupra orașului, dar a fost ucis în luptă. Britanicii i-au găsit trupul și l-au înmormântat cu respect, rămășițele fiind însă transferate la New York City în 1818.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Fairleigh Dickinson EDU”. Accesat în .