Reuven Baruch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Reuven Baruch sau Reuven ben Yehuda Baruch (n. 1811, Timișoara, Imperiul Austriac - d. 1875, Viena, Imperiul Austro-Ungar) a fost un rabin sefard originar din Banat, rabinul comunității sefarde (a evreilor turci) din Viena.

Reuven Baruch s-a născut la Timișoara ca fiu al rabinului evreilor spanioli sau turci din localitate. El a făcut studii talmudice la Livorno, Istanbul și Izmir. În anul 1840 Reuven Baruch a fost ales rabin sefard la Viena. În timpul activității sale a încurajat presa în limba iudeo-spaniolă Judezmo sau ladino, promovată la Viena de către Shem Tov Semo și alții. Rabinul Baruch s-a numărat printre cei care au colaborat la volumul Nahala le Israel al rabinului Moshe Israel Hazan din Roma, care a fost publicat la Viena în 1851. Atât el, cât și fiul său Yaakov Baruch au scris texte literare în limba ladino, care au apărut în periodicul „Guerta de Estorya” din Viena. Printre ele se poate menționa o poezie a sa despre boală și moarte, publicată postum. Yaacov Baruch a publicat de asemenea traduceri și adaptări din limba germană sau din alte surse - ca de exemplu, „Războiul dintre Grecia și Persia” și „Neguțătorul din Veneția” (El Merkader de Venetsyia)

Reuven Baruch a murit la Viena în 1875.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Baruch Tercatin, Lucian-Zeev Herșcovici - Prezențe rabinice în perimetrul românesc, Hasefer, București, 2008, p. 89.
  • "Shem Tov Semo, Yosef Kalwo, and Judezmo Fiction in Nineteenth -Century Vienna" en Michael Studemund-Halévy, Christian Liebl e Ivana Vucina Simóvic, eds. Sefarad an der Donau. La lengua y literatura de los sefardíes en tierras de los Habsburgo Barcelona, Tirocinio, 2013, pp. 39-106