Republica Formosa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zhongwen.svg Acest articol conține text în limba chineză. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor chinezești.
Republica Formosa
Formosa
台灣民主國
Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg Flag of Japan (1870–1999).svg
Drapel Stemă
Drapel Sigiliul Formosei
Teritoriul Republicii Formosa
Teritoriul Republicii Formosa
Capitală Taipei (ulterior Tainan)
Limbă Mandarină, Taivaneză
Guvernare
Formă de guvernare Republică
President of the Republic of Formosa[*]  
 - mai 1895 - iunie 1895 Tang Ching-sung
 - iunie 1895 - octombrie 1895 Liu Yongfu (de facto)
Istorie
Autodeclarare
Ocupația Japoneză

Republica Formosa (Chineză simplificată: 台湾民主国; Chineză tradițională: 臺灣民主國; pinyin: Táiwān Mínzhǔguó, numită și Taiwanul național democratic) a fost o Republică, care a existat în anul 1895 pe insula Taiwan, între retragerea trupelor militare ale dinastiei Qing și ocupația japoneză la 23 octombrie 1895, devenind Republica Ezo prin Pactul din Shimonoseki. Spre deosebire de Republica Formosa care este acceptată de China, această republică fiind loială regimului chinez, Republica Taiwan sau Republica Chineză nu este acceptată de China (Republica Populară Chineză), deoarece Taiwanul actual dorește o distanțare de China comunistă de pe continent.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Republica Formosa a fost declarată de un grup de oficiali chinezi loiali dinastiei Qing și de membri ai aristocrației locale la data de 24 mai 1895, pentru a evita ocuparea insulei de către Japonia.

Președinții Repblicii Formosa[modificare | modificare sursă]