Republica Formosa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Zhongwen.svg Acest articol conține text în limba chineză. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor chinezești.


Republica Formosa
台灣民主國
Stat nerecunoscut
Flag of the Qing dynasty (1889-1912).svg
1895 Flag of Japan (1870-1999).svg
Drapel Stemă
Steag Sigiliul Formosei
Localizarea Republicii Formosa
Teritoriul Republicii Formosa
Capitală Taipei (ulterior Tainan)
Limbă/limbi Mandarină, Taivaneză
Formă de guvernare Republică
Președinte
 - mai 1895 - iunie 1895 Tang Ching-sung
 - iunie 1895 - octombrie 1895 Liu Yongfu (de facto)
Istorie
 - Autodeclarare 24 mai 1895
 - Ocupația Japoneză 23 octombrie 1895

Republica Formosa (Chineză simplificată: 台湾民主国; Chineză tradițională: 臺灣民主國; pinyin: Táiwān Mínzhǔguó, numită și Taiwanul național democratic) a fost o Republică, care a existat în anul 1895 pe insula Taiwan, între retragerea trupelor militare ale dinastiei Qing și ocupația japoneză la 23 octombrie 1895, devenind Republica Ezo prin Pactul din Shimonoseki. Spre deosebire de Republica Formosa care este acceptată de China, această republică fiind loială regimului chinez, Republica Taiwan sau Republica Chineză nu este acceptată de China (Republica Populară Chineză), deoarece Taiwanul actual dorește o distanțare de China comunistă de pe continent.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Republica Formosa a fost declarată de un grup de oficiali chinezi loiali dinastiei Qing și de membri ai aristocrației locale la data de 24 mai 1895, pentru a evita ocuparea insulei de către Japonia.

Președinții Repblicii Formosa[modificare | modificare sursă]