Sari la conținut

Republica Formosa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol conține text în limba chineză. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor chinezești.
Republica Formosa
Formosa
台灣民主國
DrapelStemă
DrapelSigiliul Formosei
Teritoriul Republicii Formosa
Teritoriul Republicii Formosa
Teritoriul Republicii Formosa
CapitalăTaipei (ulterior Tainan)
LimbăMandarină, Taivaneză
Guvernare
Formă de guvernareRepublică
President of the Republic of Formosa[*][[President of the Republic of Formosa |​]] 
 - mai 1895 - iunie 1895Tang Ching-sung
 - iunie 1895 - octombrie 1895Liu Yongfu (de facto)
Istorie
Autodeclarare
Ocupația Japoneză

Republica Formosa (chineză simplificată: 台湾民主国; chineză tradițională: 臺灣民主國; pinyin: Táiwān Mínzhǔguó, numită și Taiwanul național democratic) a fost o Republică, care a existat în anul 1895 pe insula Taiwan, între retragerea trupelor militare ale dinastiei Qing și ocupația japoneză la 23 octombrie 1895, devenind Republica Ezo prin Pactul din Shimonoseki. Spre deosebire de Republica Formosa care este acceptată de China, această republică fiind loială regimului chinez, Republica Taiwan sau Republica Chineză nu este acceptată de China (Republica Populară Chineză), deoarece Taiwanul actual dorește o distanțare de China comunistă de pe continent.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Republica Formosa a fost declarată de un grup de oficiali chinezi loiali dinastiei Qing și de membri ai aristocrației locale la data de 24 mai 1895, pentru a evita ocuparea insulei de către Japonia.

Președinții Repblicii Formosa[modificare | modificare sursă]