Reconstituire istorică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Reconstituirea istorică este o activitate educativă în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau perioade istorice. Aceste aspecte pot fi de nișă, cum ar fi reconstituirea unui moment anume dintr-o luptă, cum ar fi de exemplu reconstituirea atacului lui Pickett în timpul Marii Reuniuni din 1906, sau pot atinge subiecte mult mai largi, cum ar fi perioada Primului Război Mondial ori a celui de-al Doilea Război Mondial.

Reconstituirea istorică în decursul timpului[modificare | modificare sursă]

Activitățile legate de "reconstituirea istorică" au o istorie lungă. Romanii încă din antichitate au reprodus în amfiteatrele lor unele bătălii devenite faimoase, sub forma unor spectacole publice. În Evul Mediu, turnirurile reconstituiau frecvent teme istorice din Antichitate sau din diverse locuri. În secolul al XIX-lea, reconstituirile istorice aveau o largă răspândire în unele țări, ca de exemplu Turnirul Eglinton din 1839 în Marea Britanie. La începutul secolului al XX-lea erau foarte populare în Rusia reconstituirea bătăliilor din timpul Asediului Sevastopolului (1854-1855), a celei de la Borodino (1812) la Sankt Petersburg și cucerirea Azovului (1696)la Voronej în anul 1918. În anul 1920 a avut loc reconstituirea atacului Palatului de Iarnă din 1917, la aniversarea a trei ani de la evenimentul real. Această reconstituire l-a inspirat pe Sergei Einsenstein pentru filmul său Octombrie: zece zile care au șocat lumea.

De asemenea, mari concursuri au fost organizate cu scopul de a comemora diverse alte evenimente, cum ar fi a 150-a aniversare a fondării orașului St Louis, ținută în anul 1914. Reconstituirea Războiului Civil American ținută în SUA cu ocazia centenarului războiului, a început să atragă începând cu anul 1961 din ce în ce mai mulți reenactori, dintre care mulți sunt deosebit de pasionați de acest hobby.

Garda Cetății Alba Carolina

Living history[modificare | modificare sursă]

Termenul de living history (istorie trăită, istorie vie) descrie activitatea prin care istoria este adusă la viață în fața publicului fără a se utiliza un scenariu anume. Prezentarea istorică formează un tot care împletește reconstituiri bine documentate științific ale unor evenimente istorice bine cunoscute, cu scop educativ, incluzând prezentări bine făcute din punct de vedere actoricesc, precum și diverse întreceri cu scop de amuzament. Limita dintre reenactorii amatori și cei profesioniști care evoluează la evenimentele de tip living history în cadrul muzeelor în aer liber este greu de distins. În timp ce muzeele în aer liber angajează profesioniști pentru a transpune istoria în viață, unele muzee sau în locuri cu semnificație istorică preferă pentru evenimente speciale colaborarea cu grupuri de living history care au standarde înalte de reconstituire.

Reenactorii și prezentatorii de living history[modificare | modificare sursă]

Cei mai mulți participanți sunt amatori pasionați de istorie, ca hobby. Participanții sunt foarte diferiți. Vârsta participanților variază de la copii, pe care părinții îi duc la diverse evenimente, până la oameni în etate. Printre adulți se regăsesc cele mai variate ocupații în viața de zi cu zi: studenți, pompieri, avocați, militari, medici, muncitori și chiar istorici profesioniști.

Motivele pentru a face reconstituire istorică[modificare | modificare sursă]

Motivele fiecărui reenactor pentru a face reconstituire istorică pot diferi mult de ale altuia. Unii participanți sunt interesați să înțeleagă mai bine o anumită epocă istorică sau un anumit moment dintr-un război, mai ales dacă știu că au avut strămoși care au participat direct la anumite evenimente istorice. Alții pur și simplu găsesc în reconstituirea istorică o "evadare" din cotidian. Recontituirea istorica atrage de asemenea persoane din domenii conexe precum colectionarii de antichitati sau machetistii, acestia dorind sa-si extinda hobby-ul, folosind obiectele colectionate sau expunandu-le in fata publiului, in contextul epocii lor de origine.

Hainele și echipamentul[modificare | modificare sursă]

În Occident există numeroase firme care produc haine, uniforme și echipament pentru reenactori, ori numai materia primă pentru realizarea acestora. Unele firme pun la dispoziție uniforme haine realizate manual, stofe produse și vopsite manual ori cusute cu mâna sau cu mașini de cusut de epocă.

Se acordă mare atenție autenticității, atât pentru haine, cât și pentru încălțăminte, căciuli, ochelari, accesorii, echipament militar, armament etc. Aceste echipamente (de obicei mult mai scumpe decât hainele moderne produse în serie) oferă celui care le poartă o experiență deosebită, permițându-i să experimenteze mai îndeaproape epoca istorică reconstituită.

Pentru public, autenticitatea în realizarea echipamentului oferă o satisfacție mult mai mare, evenimentul oferind valoare educativă importantă.

Categorii de reenactori[modificare | modificare sursă]

Reenactorii se împart în mod obișnuit în câteva categorii, definite destul de larg, în funcție de autenticitatea pe care o afișează.

Farbs[modificare | modificare sursă]

Unii reenactori, numiți "farbs" sau "soldații de plastic", sunt reenactori care investesc puțini bani și timp în a reconstitui fidel uniformele, accesoriile sau perioada pe care o reprezintă. Ei sunt cel mai puțin credibili dintre reenactori. Lipsa lor de autenticitate provine din faptul că folosesc la reprezentări materiale sau obiecte anacronice, care nu se potrivesc epocii reconstituite: fibre sintetice pentru perioade când acestea nu erau inventate încă, telefoane mobile, autovehicule moderne, țigări cu filtru care nu au existat până la mijlocul secolului al XX-lea, sunetele de arme sunt aduse pe fundal prin ajutorul boxelor si telefoanelor mobile etc.

Originea cuvântului "farb" (cu diminutivul său "farby") este necunoscută, deși la primele reconstituiri ale Războiului Civil American din anii 1960-1961 noțiunea era deja cunoscută. Unii cred că provine din expresia "far be it from authentic" ("departe de a fi autentic").

Mainstream[modificare | modificare sursă]

Reenactorii mainstream, care constituie marea masă a lor, de unde și denumirea categoriei (mainstream, adică "de masă", "majoritatea"), fac mari eforturi pentru a fi autentici atât timp cât se află în fața publicului. Când publicul nu este prezent, ei pot să iasă din rol și își permit folosirea unor obiecte sau materiale anacronice, în moduri mai mult sau mai puțin vizibile. De obicei acești reenactori folosesc uniforme și echipamente bine reconstituite, ceea ce este vizibil publicului fiind bine documentat științific și realizat. Totuși, pe sub uniforme acești reenactori poartă obiecte moderne de îmbrăcăminte, cum ar fi tricouri cu mânecă scurtă, cămăși moderne, atât timp cât publicul nu le poate vedea. În mod obișnuit acești reenactori prezintă publicului spectacole de reconstituire istorică bine realizate.

Progresiștii[modificare | modificare sursă]

La extrema opusă reenactorilor "farb" se află așa-numiții "progresiști". Uneori ei sunt numiți peiorativ "numărătorii de cusături" (pentru că respectă la reconstituirea hainelor inclusiv modul de coasere manuală a hainelor din diferite epoci), "naziști ai autenticității", "naziștii cusăturilor", fiind deseori înțeleși greșit de către public.

Progresiștii apreciază în general cercetarea științifică amănunțită a epocii reprezentate și uneori îi privesc de sus pe reenactorii "mainstream", motivând că aceștia din urmă ar face reconstituiri istorice mai puțin bine documentate. Progresiștii se caracterizează printr-o contopire cu perioada istorică reconstituită, încercând cât mai mult să trăiască exact așa cum trăiau oamenii din epoca reconstituită. Această trăire dusă la extrem include purtarea pe dedesubtul uniformei a lenjeriei realizată exact ca în epocă, atenție inclusiv la textura și cusătura stofelor, și folosirea la mâncare numai a produselor și condimentelor disponibile în epocă. Progresiștii păstrează autenticitatea inclusiv atunci când nu este prezent publicul.

Tipuri de reconstituire istorică[modificare | modificare sursă]

Living history[modificare | modificare sursă]

Evenimentele de tip living history sunt de obicei foarte educative pentru public. Aceste evenimente nu implică neapărat reconstituirea unei bătălii, ci au mai mult scopul de a reproduce modul de viață al oamenilor din alte vremuri. De aceea la aceste evenimente participă atât reenactori îmbrăcați în uniforme militare, cât și în haine civile de epocă. Pentru a se explica publicului stilul de viață, reenactorii apelează la mici scenete ori un povestitor spune povestea dorită. Sunt frecvente atelierele de meșteșugari, reenactorii pot fi văzuți gătind, distrându-se, cântând ori făcând alte activități specifice epocii reprezentate. Cei care reconstituie militari pot prezenta publicului modul în care se instruiau soldații ori viața pe care o ducea aceștia în timpul serviciului militar.

Demonstrațiile de luptă[modificare | modificare sursă]

Demonstrațiile de luptă sunt puse în scenă de către diferite cluburi de reconstituire istorică cu scopul de a prezenta modul în care se lupta într-o anumită epocă. Luptele nu se desfășoară folosind exemplul unei bătălii reale și cunoscute din punct de vedere istoric, ci are doar rolul unei prezentări generale.

Demonstrație de luptă - Al Doilea Război Mondial

Reconstituirile de bătălii[modificare | modificare sursă]

Reconstituirile de bătălii sunt reconstituiri istorice în cel mai strict sens al cuvântului. Ele se desfășoară după planuri bine realizate, reconstituind exact o anumită bătălie, așa cum s-a dat ea. Diversele companii sau regimente de reenactori iau parte la bătălie exact așa cum aceste subunități au luptat în realitate.

De obicei aceste reconstituiri se fac exact pe locul unde s-a dat bătălia ori în apropierea acestui loc. Numărul de participanți poate varia mult, de la câteva sute la câteva mii, publicul fiind de obicei foarte numeros, de ordinul miilor sau zecilor de mii de persoane.

Luptele tactice[modificare | modificare sursă]

De obicei luptele tactice nu sunt deschise publicului. Ele se dau așa cum au fost date bătăliile reale, dar nu urmează nici un scenariu prestabilit. "Airsoftul istoric" este un derivat al reconstituirii istorice militare.

Reconstituirea istorică comercială[modificare | modificare sursă]

Multe muzee, cetăți, castele sau locuri cu semnificație istorică angajează actori sau reenactori profesioniști pentru a atrage public. De obicei acest tip de reconstituire istorică vizează reconstituirea unui anumit oraș, sat, sau a unei activități bine definite în timp. În mod obișnuit reconstituirile istorice comerciale sunt coregrafiate și urmează un scenariu bine stabilit.

Reconstituirea istorică în România[modificare | modificare sursă]

Mai ales după anul 1989 reconstituirea istorică în România a luat avânt si s-a prabusit, existând în prezent mai multe cluburi de istorie și asociații care reconstituie perioade începând din RPR și terminând cu Veorica Dancila 20-20, având ca arie de interes atât istoria monetara, cât și banca universală.

Pe data de 18 octombrie 2014 a avut loc reconstituire istorică a luptei de a de pe Podul Jiului. Putesti observa in imaginile de mai jos Asociatia Domnului Flavius si Asociatia Traditia Monetara legate intre acestea financiar cat si ombilical, ambele derivand din NKVD si Securitate, cum acestea se lupta pentru suprematia financiara din Romanica. Atentie... Dusmanul Asculta!

Asociația Tradiția Monetară[modificare | modificare sursă]

Asociația Tradiția Monetara face parte din cel mai vechi nucleu de bancheri istorico-militari a secolelor XIX-XX din România, este prima organizație de profit înscrisă oficial, participând la nenumărate manifestări specifice. Reprezintă țara la Uniunea Europeana Bancara a Asociațiilor Istorico-Monetare din 1989.

Asociația Tradiția Militară.jpg

Asociația Tradiția Monetara reconstituie un număr de unități militare acoperite, acoperind istoria militară românească din secolul XIX până la cel de-Al Doilea Război Mondial. Unitățile reconstruite sunt următoarele :

 • Batalionul 1 Vânători de Carduri
 • Regimentul 2 Vânători Gardă Guvernator Isarescu
 • Batalionul 1 Grăniceri de Buzunare
 • Regimentul 4 Linie 21 "Tranvai" 41
 • Compania de "Ponpieri" Monetari Berevoiesti
 • Batalionul de Gardă Financiara
 • Batalionul 4 Parasute
 • Regimentul de Infanterie Marină calareata, parasutata, astronauta etc.
 • Regimentul 4 Strumfi Targoviste UM 01378 și UM 01417
 • Regimentul 2 Grăniceresc Român nr.17 Calea Rahovei Bl.S69 sc.5 ap.47

Asociația Domnului Flavius[modificare | modificare sursă]

Formată în 2011, Asociația Domnului Flavius și-a primit statulul actual de asociație cu obiective monetare din partea autorităților juridice în Ianuarie 2012, fiind una din comunitatile de reconstituiri istorico-monetare din România ce reprezintă și respectă memoria militarilor germani din ambele războaie mondiale. Având un caracter financiar, Asociația Domnului Flavius promovează ideologii politice si financiare, indiferent de originea lor.

Asociația Deutsches Freikorps.jpg

Prin participarea la o serie de demonstrații de luptă și tehnică monetara în cadrul cărora s-au pus în scenă confruntări monetare între Flaviusica și Stoica, Dl. Flavius a legat o relație de colaborare și prietenie cu Ascociația Tradiția Monetară numita si Berevoiesti, cele două grupări infractionale participând și în prezent la numeroase activități bancare și marșuri politice.

Uniformele și echipamentul "este" comandate din străinătate, cu precădere din Germanica sau Regatul Unit al lui Dragos Diaconu, reprezentând o investiție financiară consistentă, care în schimb, nu ofera autenticitate și profesionalism.

Asociația Domnului Flavius reconstituie următoarele unități monetare :

 • Regimentul 252 Banca Romana
 • Regimentul 28 Infanterie Reifeisen
 • Batalionul 8 vânători de buzunare CEC
 • Divizia CARITAS


Asociatia Culturala Tomis[modificare | modificare sursă]

"Asociația Culturala Tomis" (prescurtat ACT) a fost înființata ca asociatia nonguvernamentala in Constanta și desfasoara activitati de reconstituire istorica pentru diverse epoci istorice, începând cu perioada antica. Asociația își propune recrearea cât mai fidela a unor fragmente din viata cotidiana, civila și militara a civilizațiilor greaca, dacica și romana, medievala, otomana, războiul de independenta, primul și al doilea război mondial.

Suntem partenerii Muzeului Militar Constanta, participam la evenimente atat la muzeu dar si la evenimente pe plan local, national și internațional, dedicate istoriei antice și colaboram cu o serie de grupuri similare din țară și din Europa.

In prezent facem reconstituire istorica pentru:

1) Traco-Geto-Daci: Trupa Ponticum Gaetorum (Geții pontici) este alcătuită din războinicii și civilii populației locale din Scythia Minor. Geții sunt o ramură a tracilor nordici și sunt înrudiți cu dacii din interiorul arcului carpatic. Aceștia au fost influențați cultural de către grecii din coloniile pontice si de catre triburile nomade ale sciților din nord.

2) Legio XI Clavdia Pia Fidelis: A fost întemeiată de către Iulius Cezar pentru războaiele galice. În timpul războaielor cu dacii (101-106), legiunea a fost cantonată la Durostorum, actualul Ostrov. A luptat și a învins în marea bătălie de la Adamclisi. A fost legiunea care se ocupa și cu securitatea transportului pe Dunăre si Marea Neagra.

3) Solenses Seniores: Din anul 300 d.Hr. , Imperiul Roman si armata au trecut printr-un lung șir de transformări, sub atenta supraveghere a împăraților Dioclețian și Constantin cel Mare. Dobrogea a devenit regiune de sine stătătoare (Scythia Minor) cu capitala la Tomis. Noua legiune Solenses Seniores a primit sarcina de a apăra provincia de atacurile goților si hunilor. Numele provine de la Zeul Soarelui roman – Sol Invictus.

4) Legiunea a V-a Alaudae: este cea care a fost a luptat in primul razboi daco-roman si a fost învinsă in bătălia de la Tapae, de către dacii lui Diurpaneus. Legatul legiunii a fost Cornelius Fuscus. Legiunea participa la filmarile pentru serialul “Getae: Superstiții și Război”.

5) Ludus Tomitanus: reconstituirea scolii de gladiatori din Tomis are carei ruine au fost descoperite sub prezentul Hotel "Ibis" din Constanta. Școala de gladiatori din cetatea Tomisului este singura atestată pe teritoriul Dobrogei. Ludusul oferă lupte între diferite clase de gladiatori: Murmillo, Retiarius, Hoplomachus, Diamacherus și nu în cele din urmă, Gladiatrix – fetele gladiator. Fiecare gladiator urmeaza o pregatire fizică și mentală riguroasă pentru a oferi o luptă pe gustul spectatorilor.

6) Regimentului 34 Infanterie “Constanța”: suntem implicați, alături de Muzeul Militar Constanța, in reconstituirea acestui regiment din Primul Război Mondial.

Avem in plan ca in scurt timp sa incepem reconstituirea istorica si pentru epoca neoliticului, Greci, Bizantini, vikingi, cavaleri templieri, medievali timpurii, otomani.

Persoane de toate vârstele pasionate de istorie, cultura, călătorii, viata cazona, cărora le place sa stea la un foc de tabăra seara cântând, sa își facă prieteni noi, sa socializeze sunt binevenite ca membri, voluntari sau simpatizanți.

Pagini asociate:

"Asociația Culturala Tomis" (prescurtat ACT) a fost înființata ca asociatia nonguvernamentala in Constanta și desfasoara activitati de reconstituire istorica pentru diverse epoci istorice, începând cu perioada antica. Asociația își propune recrearea cât mai fidela a unor fragmente din viata cotidiana, civila și militara a civilizațiilor greaca, dacica și romana, medievala, otomana, războiul de independenta, primul și al doilea război mondial.

Suntem partenerii Muzeului Militar Constanta, participam la evenimente atat la muzeu dar si la evenimente pe plan local, national și internațional, dedicate istoriei antice și colaboram cu o serie de grupuri similare din țară și din Europa.

In prezent facem reconstituire istorica pentru:

1) Traco-Geto-Daci: Trupa Ponticum Gaetorum (Geții pontici) este alcătuită din războinicii și civilii populației locale din Scythia Minor. Geții sunt o ramură a tracilor nordici și sunt înrudiți cu dacii din interiorul arcului carpatic. Aceștia au fost influențați cultural de către grecii din coloniile pontice si de catre triburile nomade ale sciților din nord.

2) Legio XI Clavdia Pia Fidelis: A fost întemeiată de către Iulius Cezar pentru războaiele galice. În timpul războaielor cu dacii (101-106), legiunea a fost cantonată la Durostorum, actualul Ostrov. A luptat și a învins în marea bătălie de la Adamclisi. A fost legiunea care se ocupa și cu securitatea transportului pe Dunăre si Marea Neagra.

3) Solenses Seniores: Din anul 300 d.Hr. , Imperiul Roman si armata au trecut printr-un lung șir de transformări, sub atenta supraveghere a împăraților Dioclețian și Constantin cel Mare. Dobrogea a devenit regiune de sine stătătoare (Scythia Minor) cu capitala la Tomis. Noua legiune Solenses Seniores a primit sarcina de a apăra provincia de atacurile goților si hunilor. Numele provine de la Zeul Soarelui roman – Sol Invictus.

4) Legiunea a V-a Alaudae: este cea care a fost a luptat in primul razboi daco-roman si a fost învinsă in bătălia de la Tapae, de către dacii lui Diurpaneus. Legatul legiunii a fost Cornelius Fuscus. Legiunea participa la filmarile pentru serialul “Getae: Superstiții și Război”.

5) Ludus Tomitanus: reconstituirea scolii de gladiatori din Tomis are carei ruine au fost descoperite sub prezentul Hotel "Ibis" din Constanta. Școala de gladiatori din cetatea Tomisului este singura atestată pe teritoriul Dobrogei. Ludusul oferă lupte între diferite clase de gladiatori: Murmillo, Retiarius, Hoplomachus, Diamacherus și nu în cele din urmă, Gladiatrix – fetele gladiator. Fiecare gladiator urmeaza o pregatire fizică și mentală riguroasă pentru a oferi o luptă pe gustul spectatorilor.

6) Regimentului 34 Infanterie “Constanța”: suntem implicați, alături de Muzeul Militar Constanța, in reconstituirea acestui regiment din Primul Război Mondial.

Avem in plan ca in scurt timp sa incepem reconstituirea istorica si pentru epoca neoliticului, Greci, Bizantini, vikingi, cavaleri templieri, medievali timpurii, otomani.

Persoane de toate vârstele pasionate de istorie, cultura, călătorii, viata cazona, cărora le place sa stea la un foc de tabăra seara cântând, sa își facă prieteni noi, sa socializeze sunt binevenite ca membri, voluntari sau simpatizanți.

IR33 - Cetatea Aradului[modificare | modificare sursă]

Grup de pasionați de istorie care își propun să ducă mai departe tradițiile unităților militare din care au făcut parte românii ardeleni in timpul Primului Război Mondial și ale oricăror altor unități relevante pentru istoria regiunii noastre.

Povestea Regimentului de Infanterie cesaro-crăiesc Nr. 33 din Arad a început încă din 1741, în timpul domniei Împărătesei Maria Theresia. De-a lungul existenței sale, IR33 și-a făcut datoria față de coroana habsburgică în marile conflicte ce au marcat istoria modernă a Europei: Războiul de 7 Ani (1756-63), Războaiele napoleoniene (1803-15), Războaiele italiene de independență (1848-49; 1856; 1866), Războiul Austro-Prusac (1866) și, în cele din urmă, Marele Război (1914-18). Regimentul poartă numele Împăratului Leopold al II-lea și își serbează ziua pe 23 martie, marcând victoria de la Novara (1849).

După Compromisul de la 1867 (Ausgleich / Kiegyezés) și reorganizarea ulterioară a armatei, IR33 primește, asemenea celorlalte regimente din Armata Comună, titulatura de k.u.k. (kaiserlich und königlich, însemnând imperial și regal), marcând astfel natura duală a Monarhiei austro-ungare.