Sari la conținut

Reșița Locomotives

Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Reșița Locomotives
Data fondării 2012
Locație Reșița, România
Culori             
Stadion Stadion Gloria
Președinte Raul Siladi
Campionat CNFA
Divizie 1
Site web resita-locomotives.ro

Reșița Locomotives este o echipă de fotbal american din Reșița, România. Aceasta a fost înființată pe data de 17 octombrie 2012 și în prezent este singura echipă din Banat care participă în CNFA.

Clubul de Fotbal American „Reșița Locomotives” este în plină dezvoltare la momentul actual, deținând un titlu de Vicecampionă(2023)[1], dar și o medalie de bronz(2021)[2].

De asemenea, clubul pune accentul pe dezvoltarea sportului în rândul tinerilor, fiind primii organizatori pentru un turneu de Flag Football pe licee[3]. Aceștia având și doua echipe de juniori (U15, respectiv U19). Juniorii U19 deținând 2 titluri de campioni naționali(2023, 2024)[4].

Asociatia Club Sportiv „Reșița Locomotives” e un proiect ce a luat naștere în toamna anului 2012. În urma unui sondaj de opinie propus pe una din rețelele de socializare, s-a ales numele echipei, reprezentativ atât pentru ceea ce înseamnă acest sport, cât și pentru tradiția orașului, deoarece la Muzeul Locomotivelor cu Abur din Reșița este prima locomotivă cu aburi construită în zona central-estică a Europei fiind fabricată în anul 1872 la Reșița.

Sezonul 2013-2014[modificare | modificare sursă]

Imediat dupa infiintarea echipei, sezonul a venit. Echipa avea un lot mic, de aproximativ 12 tineri dornici sa joace fotbal american. Atunci au fost achizitionate si primele echipamente la echipa si din cauza numarului mic de jucatori, clubul s-a decis sa se alature echipei Timisioara 89ers in vederea participarii in Campionatul National de Fotbal American(CNFA).

Cu un lot numeros si imbunatatit, Timisoara 89ers reuseste sa ajunga in finala si sa se bata pentru titlul de campioni cu Cluj Crusaders. Acestia, din pacate, pierd meciul. Dar jucatorii prind experienta, un factor care ajuta echipa Locomotives.


In sezonul urmator, unii jucatori renunta, dar vin noi recruti care ridica nivelul echipei. Atleti din alte sporturi aleg sa practice Fotbalul American. Dorinta de revansa si lotul subtire numeric influenteaza ca clubul sa se alature, din nou, echipei din Timisoara. Echipa Timisioara 89ers reusesc sa domine campionatul si sa ajunga in finala, a doua finala jucata consecutiv de ei. Din pacate, pierd impotriva echipei Bucharest Rebels.

Un sezon foarte reusit ca organizatie, Locomotives reusind sa aibe un lot de 28 de jucatori, 30 de seturi de echipamente si o dorinta mare de a demonstra ca pot face fata unui campionat national. Acestia vor sa arate ca frumosul oras Resita merita sa aibe o echipa de fotbal american. Echipa Resita Locomotives pentru a fi acceptati in campionatul national din 2015 sunt impusi sa aibe doua partide amicale.

Primul meci de Fotbal American al echipei Resita Locomotives este disputat la Bucuresti impotriva echipei Bucharest Warriors, unde acestia reusesc sa aduca acasa victoria si prima lor deplasare.

Al doilea meci este jucat pe stadionul Gloria, la Resita, impotriva echipei Timisioara 89ers. Un meci spectaculos impotriva fostilor colegi, fiind un public de peste 300 de spectatori. Din pacate, meciul este pierdut, si nu reusim sa particam in campionatul national.

Sezonul 2019 sau mai bine zis The Comeback, dupa o pauza datorita lipsei de jucatori si a sprijinului din partea autoritatilor, cu dorinta de a demonstra ca si in Resita se poate juca fotbal american spectaculos, Locomotives participa in campionatul national de fotbal american din 2019.

Organizatia Resita Locomotives, pentru prima oara, au un antrenor strain(Bojan Kovacevic). Impreuna cu jucatori din campionatul Serbiei, echipa isi formeaza un lot puternic pentru campionat, avand meciuri stranse si foarte apreciate de public.

Sezonul 2021-2022[modificare | modificare sursă]

Dupa o pauza produsa de pandemie, clubul participa in CNFA editia 2021. Acestia reusesc sa obtina locul 3 si doar lipsa de experienta a facut ca clubul sa nu ajunga in finala. Majoritatea meciurilor au fost dominate de Locomotives. Acestia joaca finala mica impotriva lui Cluj Crusaders, castigand-o cu rezultatul de 36-0, clubul obtinand primele medalii la Fotbal American.


Sezonul urmator, clubul reuseste sa puna accentul pe tineri, reusind sa aibe o recrutare foarte buna in licee pentru sezonul de Tackle. Din pacate, lipsa de experienta isi spune cuvantul si clubul nu reuseste sa se califice in finala. Acestia totusi joaca finala mica cu aceeasi adversari de anul trecut, dar o pierd.

Reusind in anul anterior sa puna accentul pe tineri, clubul realizeaza primele antrenamente pentru Flag Football. Mai tarziu, reusind sa formeze echipa U19 de Flag Football. Echipa de juniori reuseste sa castige 2 turnee pe locul 1. Primul turneu este organizat la Cluj-Napoca, iar al doilea la Resita.

Clubul organizeaza pentru prima oara un turneu de Flag Football. Juniorii castigand locul 1 national.

In toamna, sezonul de Tackle incepe. Clubul are parte de meciuri stranse si spectaculoase, iar pentru prima oara acestia merg in finala. Dupa foarte mult efort, echipa din Resita se califica pentru a juca finala. Finala este jucata la Bucuresti impotriva lui Rebels. Un meci spectaculos, Resita conducand meciul pentru o perioada de timp, dar din pacate, finala este pierduta cu scorul de 34-28.


  1. ^ „[VIDEO] Reșița Locomotives, vicecampioană în Campionatul Național de Fotbal American 2023! A fost prima finală Robowl pentru Reșița Locomotives – Banat FM | sound factory”. Banat FM. Accesat în . 
  2. ^ "Locomotive" de bronz, la fotbal american”. Caon.ro. . Accesat în . 
  3. ^ „Spectacol la Cupa Liceelor Dacus și Flag Football Tournament”. Caon.ro. . Accesat în . 
  4. ^ „Reșița Locomotives U19 este campioană la flag football”. Caon.ro. . Accesat în .