Raimond de Aguilers

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Raymond de Aguilers)
Salt la: Navigare, căutare
Raimond de Aguilers
Date personale
Născut secolul XI Modificați la Wikidata
Decedat secolul XII Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of France (XII-XIII).svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație cronicar[*]
religious[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Abbey of la Madaleine[*]  Modificați la Wikidata

Raimond de Aguilers sau de Agiles a fost un cronicar participant la Prima cruciadă. El a însoțit trupele cruciate provenite din Provence, aflate sub comanda contelui Raymond al IV-lea de Toulouse, în marșul acestora către Ierusalim.

Raymond a primit educația clericală într-o mănăstire din Vézelay și orice urmă asupra persoanei sale dispare după Asediul Ierusalimului (1099) din 1099. Ca martor ocular al evenimentelor Primei cruciade, cronica lui Raymond constituie una dintre cele mai importante surse ale acestei cruciade. Dat fiind că, în cadrul descrierii, autorul inserează pe larg o serie de viziuni și elemente miraculoase ale cruciaților (de exemplu, descoperirea Sfintei Lănci cu care a fost împuns Mântuitorul pe cruce), unii dintre istoricii moderni nu iau prea în serios cronica lui Raymond. Cu toate acestea, descrierea pe care el o oferă asupra asediului Antiohiei din 10971098 poate fi considerată ca fiind cea mai autentică istorisire a acestui eveniment.

Cronica este intitulată Historia Francorum qui ceperunt Iherusalem și a fost tradusă din latină în franceza modernă la începutul secolului al XIX-lea de către François Guizot, în cadrul "Memoires sur l'histoire de France" (1824), XXI, p. 227–397. Textul latin a fost prima dată publicat de către Jacques Bongars (Gesta Dei per Francos, I, p. 139-183), iar apoi în cadrul Recueil des historiens occidentaux des croisades, 1866, p. 235–309.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Raymond d'Aguilers, Historia Francorum qui ceperunt Iherusalem (trad. John Hugh Hill, Laurita L. Hill), Philadelphia, American Philosophical Society, 1968.

Legături externe[modificare | modificare sursă]