Rastislav Gont

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Rastislav Gont
Митрополит Ростислав. Актовый день СПбДА. 1 сентября 2016.jpg
Date personale
Născut (44 de ani) Modificați la Wikidata
Snina, Prešov, Slovacia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Slovakia.svg Slovacia Modificați la Wikidata
EtnieSlovaci Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiearhiepiscop
preot Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
PremiiOrdinul Sfântul Serghie de Radonej, gradul I[*]

Rastislav Gont, pe numele de mirean Ondrej Gont, (n. , Snina, Prešov, Slovacia) este actualul întâistătător al scaunului mitropolitan al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 25 ianuarie 1978 în Snina, Slovacia. După absolvirea școlii primare (1992) și a liceului (1996), a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Prešov (2002). Tema lucrării de diplomă a fost Taina morții.

A efectuat un stagiu de cercetare pe o durată de patru luni la Universitatea Aristotel din Salonic. De asemenea, a locuit o vreme la Mănăstirea Sfânta Teodora din Salonic.

În 7 septembrie 2003 a fost hirotonit diacon de mitropolitul Nicolae al Cehiei și Slovaciei. Câteva zile mai târziu, în 21 septembrie 2003, a fost hirotonit preot în Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Prešov, de Miron, arhiepiscop de Hajnov.

Din decembrie 2003 a activat, ca administrator spiritual, în cadrul Orfelinatului Sfântul Nicolae din Medzilaborce. Centrul se ocupa cu educarea copiilor și a mamelor cu probleme sociale și psihice, ocupând de-a lungul timpului mai multe funcții de educator, dar fiind și duhovnic al acestuia.

El a cooperat cu tutori și pedagogi în punerea în aplicare a principiilor creștine de bază în viața copiilor care au suferit de boli sociale sau mintale și a îndrumat tineri să se înscrie la cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Prešov. În 2008 a înființat Corul Sf. Apostol Andrei format din tinerii găzduiți de Orfelinat. Un amănunt semnificativ ce ține de latura filantropică a actualului mitropolit Rastislav este acela că din 2010 a luat în grijă trei copii orfani.

În 6 octombrie 2012, la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Komárno a fost tuns călugăr de PS Tihon, Episcop de Komárno și starețul Mănăstirii, primind numele de Rastislav.

În 7 octombrie 2012 a fost ridicat la rangul de egumen. În 20 octombrie 2012 a fost ales Arhiepiscop de Prešov și al Slovaciei, iar în 18 noiembrie a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Prešov.

Întronizare[modificare | modificare sursă]

În 11 ianuarie 2014 a fost ales în calitatea de conducător al Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia de adunarea generală a Bisericii Cehiei și Slovaciei, iar în 9 februarie 2014 a fost întronizat.