RAT Craiova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
RAT Craiova
Informații generale
TipAutobuz, Tramvai
Localități deserviteCraiova
Sitehttp://rat-craiova.ro/
Operare
Informații tehnice
Număr linii20


RAT Craiova (fostă Regia Autonomă de Transport Craiova) este o companie subordonată Primăriei Craiova, care prestează servicii către populație. Principalul domeniu de activitate este transportul public de persoane, dar compania mai oferă și servicii de Inspecție Tehnică Periodică (ITP Auto) și Ridicări și Tractări Auto.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Transportul în comun în Craiova a luat ființă încă din septembrie 1948 cu un parc de 2 autobuze, primite de la București și era inclus în cadrul Înterprinderii de Gospodărire Comunală a orașului Craiova. Autobuzele circulau pe un singur traseu care făcea legatura între Gara de Nord și Parcul Romanescu, zonele orașului cele mai importante la vremea respectivă. Până în luna noiembrie a aceluiași an, parcul auto crescuse la 10 autobuze, distribuite pe 2 trasee.

În anul 1967 sub denumirea de Înterprinderea de Transport Craiova (ITC), se construiește o autobază moderna pentru 200 autobuze, pe actuala strada Calea Severinului la nr. 23, unde și în prezent se află sediul regiei.

Datorită creșterii populației și totodată a parcului auto în extindeere, în anul 1978 se construiește cea de-a doua autobază, situata in cartierul Romanescu, pentru o capacitate de 200 autobuze.

Datorită necesității reducerii consumurilor energetice la nivel național, în anul 1987, în municipiul Craiova s-a introdus transportul în comun cu tramvaiul, pe un traseu de 18,4 km cale dubla, care făcea legătura între platformele industriale de est și vest ale orașului.

În prezent RAT SRL (fosta Regie Autonomă de Transport Craiova) deține un depou de tramvaie și două autobaze, având un parc activ de 180 autobuze și 29 tramvaie.

Trasee[modificare | modificare sursă]

În municipiul Craiova există 19 trasee interne de autobuz distribuite uniform pe toată suprafața orașului, ce fac legatura între zonele principale ale orașului.

În ceea ce privește transportul electric, RAT Craiova deține un parc de 29 tramvaie achiziționate în trecut și alte 17 tramvaie Pesa achiziționate în 2023, distribuite pe 3 trasee.

Parc Auto[modificare | modificare sursă]

În prezent parcul auto cuprinde autobuze de tip BMC, IVECO și Prestij (Mitsubishi) cu capacități de transport cuprinse între 30 și 70 locuri și autobuze de tip MAN SL, MAN LYON CITY, BREDAMENARINIBUS, MERCEDES, SOLARIS cu capacități de transport de peste 100 locuri.

Servicii[modificare | modificare sursă]

Inspecția Tehnică Periodică.[modificare | modificare sursă]

La inspectia tehnica periodică se execută operațiunile cuprinse în Planul de operațiuni, al cărui model este prevăzut, în funcție de categoria vehiculului rutier. Se efectuează ITP pentru Categoria II (sub masa de 3.5 tone) și Categoria III (peste masa de 3.5 tone) de autovehicule.

Ridicări și Tractări Auto.[modificare | modificare sursă]

Începând cu luna august 2017, angajați ai RAT Craiova, acționând în echipe mixte cu polițiștii locali, vin în sprijinul cetățenilor municipiului oferindu-le acestora posibilitatea accesării serviciului de ridicări auto.

Serviciul se desfășoară pe raza Municipiului Craiova, cu două autospeciale din dotarea RAT Craiova. Autoturismele ridicate sunt depozitate în incinta autobazei de pe Calea Severinului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]