Ural (râu)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Râul Ural)
Jump to navigation Jump to search
Râul Ural

Uralul (în limba rusă: Урал/Ural, în limba kazahă: Жайық/Jaiîq, denumirea anterioară în rusă: Яик/Jaik până la revolta lui Pugaciov) este un râu euro-asiatic, ceea ce înseamnă că este la granița dintre continenul Europa și Asia, având lungimea de 2.428 km cu un bazin hidrografic de 244.280 km². Afluenții cei mai importanți sunt Sakmara (760 km) și Ilek, care se varsă la Orenburg în Ural.

Cursul râului[modificare | modificare sursă]

Râul își are obârșia în Munții Ural la circa 150 km de Magnitogorsk, având un curs între două lanțuri muntoase în direcția nord sud, prin lacul de acumulare Iriklinskiy spre Orsk. În apropiere de Orsk face o curbură de 90° cunoscută sub numele de Curbura Uralului schimbând cursul spre vest (Orenburg), iar după ce a traversat stepa kazahă (adică în Kazahstan), curge spre sud ( acolo fiind navigabil ); pe urmă traversează depresiunea caspică. La circa 500 km distanță (în linie aeriană) de Oral se varsă, în regiunea Kazahstanului de vest la Atîrau (rus.Guriev cu 146.400 locuitori), printr-o deltă mlăștinoasă cu mai multe ramuri, în Marea Caspică.

Lungimea cursului[modificare | modificare sursă]

Cu privire la lungimea cursului Uralului sunt controverse fiind o diferență de 1.500 km respectiv lungimea din lexicon fiind 2.428 km.

Regiune de graniță[modificare | modificare sursă]

Uralul ca râu și masiv muntos, în prezent definesc granița dintre continentul european și asiatic.

Localități pe Ural[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]