Râul Tara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râul Tara
Date geografice
Bazin hidrograficBazinul Dunării  Modificați la Wikidata
EmisarRâul Drina  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă144 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateMuntenegru
Bosnia și Herțegovina  Modificați la Wikidata

Râul Tara are o lungime de 140 km, fiind cel mai lung râu din Muntenegru, el traversează Defileul Tara sau „Cheile Tara” și formează la Hum (Bosnia), prin confluența cu Piva, Râul Drina.

Curs[modificare | modificare sursă]

Râul are izvorul la granița dintre Muntenegru și Albania în munții Žijev, la o altitudine de 2000 m, la ca. 30 km sud de Kolašin. De la Prošćenje până la Hum unde confluează cu Piva în apropiere de granița bosniacă râul traversează un defileu care are o adâncime de 1.300 m și o cădere medie de 3,6 m/km.

Cheile Tara[modificare | modificare sursă]

Pod peste Tara la Đurđevića

Cheile Tara, au o lungime de ca. 78 km, care este mărginit de un perete stâncos, care atinge 1300 m înălțime. El este cel mai lung și cel mai adânc defileu din Europa. Din anul 1977 partea inferioară a defileului, aparține de Parcul Național Durmitor, fiind considerat la fel ca și canionul Colorado patrimoniu mondial UNESCO. Pe trasul defileului, râul are cascade care pot atinge o înălțime de 60 m. fiind o atracție pentru amatorii sportului nautic. Pe cursul râului Tara sunt mai multe poduri de cale ferată sau pentru traficul rutier, unul dintre aceste poduri are o lungime de 350 m și o înălțime de 150 m.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Râul Tara