Rândunică de la Marea Roșie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rândunică de la Marea Roșie
Stare de conservare

Date insuficiente (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Hirundinidae
Gen: Petrochelidon
Specie: P. perdita
Nume binomial
Petrochelidon perdita
(Fry & D. A. Smith, 1985)
Sinonime
  • Hirundo perdita

Rândunica de la Marea Roșie (Petrochelidon perdita) este o specie de pasăre din familia Hirundinidae. Este posibil să fie endemică în Sudan. Este cunoscută doar dintr-un singur exemplar, găsit în mai 1984 la farul Sanganeb, la nord-est de Port Sudan, Sudan. Numele său științific înseamnă rândunica pierdută și s-a sugerat că s-ar putea reproduce pe dealurile din jurul Mării Roșii din Sudan sau Etiopia.[2]

Rândunele neidentificate au fost observate pe Lacul Langano (aproximativ 20 de păsări) și în Parcul Național Awash (3–8 păsări) din Riftul Africii de Est din Etiopia. Păsările din Lacul Langano aveau părțile superioare de culoare albastru-negru, cu o târtiță variind de la alb la roz pal la ruginiu, în timp ce rândunelele Awash sunt descrise ca având gâtul maroniu și părțile inferioare alb-maroniu.[3] Variațiile nu sunt concludente pentru atribuirea specimenului original. Este plasată alternativ în genul Hirundo.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Petrochelidon perdita. IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T22712390A94332074. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22712390A94332074.enAccesibil gratuit. Accesat în . 
  2. ^ A Handbook To The Swallows And Martins Of The World: Angela Turner, Christopher Helm Press, London
  3. ^ A Handbook To The Swallows And Martins Of The World: Angela Turner, Christopher Helm Press, London, (1989)