Queen's Park (stație de metrou)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Queen's Park
Queen's Park se află în Londra Mare
Queen's Park
Queen's Park
Queen's Park (Londra Mare)
Informații generale
Coordonate51°32'2,00"N, 0°12'16,99"V
Liniilinia Bakerloo
Stații adiacenteKilburn Park[1]
Kensal Green[*][1]
Stații de interschimb Queen's Park station, Brent, London[*][[Queen's Park station, Brent, London (railway station in London Borough of Brent, UK)|​]]
Istoric
Data deschiderii oficiale
Alte informații
Codul găriiQPW
Zona de tarifarezona tarifară londoneză 2[*]
AdministratorMetroul din Londra

Queen's Park este o stație pe linia Watford DC și linia Bakerloo, unde opresc trenuri ale London Overground și Underground. Astăzi este larg considerat că deservește cartierul Queen's Park. Stația se află la capătul sudic al Salusbury Road, aproape de colțul de sud-est al parcului public de la care zona și-a luat numele, în zona tarifară 2. În secolul al XX-lea, stația și, în consecință, zona imediată au renunțat la descriptorul West Kilburn, care este zona în care se află Queen's Park, cândva parohie și păstrată astfel ca denumire de Biserica Anglicană și circumscripția Hampstead and Kilburn.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Stația a fost deschisă pentru prima dată de London and North Western Railway (LNWR) pe 2 iunie 1879 pe magistrala dintre Londra și Birmingham[2].

Serviciile de pe linia Bakerloo au fost extinse de la Kilburn Park până la Queen's Park pe 11 februarie 1915[3]. Pe 10 mai 1915, serviciile Bakerloo au început să funcționeze la nord de Queen's Park, până la Willesden Junction, pe șinele recent construite pe linia Watford DC, împărțită cu LNWR.

London Midland oprea anterior în această stație de trei ori pe zi din motive operaționale, opriri care nu erau menționate în orarele publice. Din decembrie 2013, aceste opriri nu mai există și astfel nici un serviciu de pe magistrală nu mai oprește în această gară[4]. Serviciile de pe magistrală, operate de Grand Central, erau programate pentru a fi reluate în 2018, dar aceste planuri încă nu au fost puse în aplicare[5].

Stație[modificare | modificare sursă]

Toate peroanele de la Queen's Park sunt la suprafață, stația fiind acoperită de un acoperiș de sticlă. Peroanele magistralei lente (peroanele 5 și 6) sunt rezervate pentru utilizarea în timpul lucrărilor de inginerie sau închidere parțială de linii. Intrările în tunelurile liniei Bakerloo se află la aproximativ 300 de metri spre est de gară. Cele două șine interioare, la peroanele 3 (vest) și 2 (est), se despart în patru șine într-un depou de vagoane la vest de gară. Serviciile liniei Bakerloo care încep sau se termină la Queen's Park folosesc în mod normal cele două șine centrale din cele patru ale depoului. Trenurile liniei Bakerloo care se alătură sau părăsesc șinele London Overground, cunoscute drept linia Watford DC, trec prin depou pe cele două șine exterioare, care se unesc cu linia Watford DC, acestea din urmă fiind șinele exterioare ale stației. Aproximativ o treime din trenurile liniei Bakerloo se termină la Queen's Park, iar celelalte continuă mai departe spreHarrow & Wealdstone. Toate peroanele sunt accesate prin bariere de bilete.

Servicii[modificare | modificare sursă]

Queen's Park este deservită de trenuri operate de London Overground și London Underground pe linia Bakerloo. Orarul din afara orelor de vârf este:

London Underground (linia Bakerloo)[modificare | modificare sursă]

11 trenuri pe oră de la Elephant & Castle au punctul terminus la Queen's Park.

London Overground[modificare | modificare sursă]

Stația precedentă   London Underground   Stația următoare
Linia Bakerloo
Terminus
London Overground National Rail London Overground
Linia Watford DC
către Euston
  Căi ferate istorice  
London and North Western Railway

Conexiuni[modificare | modificare sursă]

Rutele 6, 36, 187, 206, și 316 ale London Buses deservesc stația.

Planuri[modificare | modificare sursă]

Great North Western Railway a primit permisiunea de a opera 6 trenuri pe zi din Londra spre Blackpool North cu oprire la Queen's Park din 2018, dar aceste planuri nu au fost încă puse în aplicre[5]. Queen's Park ar putea fi punctul terminus al rutei, deoarece tiparele opririlor, inclusiv permisiunea de a opera servicii dincolo de Queen's Park spre Londra Euston, sunt dependente de lucrările de infrastructură la Magistrala West Coast.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://markdunne.github.io/2016/04/10/The-London-Tube-as-a-Graph/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Bakerloo Line, Dates”. Clive's Underground Line Guides. Accesat în . 
  3. ^ Rose, Douglas (). The London Underground, A Diagrammatic History. Douglas Rose/Capital Transport. ISBN 1-85414-219-4. 
  4. ^ GB National Rail Timetable 2013-14, Table 66 & Network Rail Working TimeTable CB01, 8 December 2013 - 17 May 2014 (Network Rail)
  5. ^ a b Topham, Gwyn (). „Virgin has a rival: GNWR to run London to Blackpool west coast rail service”. The Guardian. Accesat în .