Procuror general al Statelor Unite ale Americii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Procuror general al Statelor Unite
În funcție
Merrick Garland  Modificați la Wikidata

din 

Reședință oficialăRobert F. Kennedy Department of Justice Building[*][[Robert F. Kennedy Department of Justice Building (U.S. federal government building in Washington, D.C., USA)|​]]  Modificați la Wikidata
Numit depreședinte al Statelor Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
AdjunctProcuror general adjunct al Statelor Unite  Modificați la Wikidata
Websitesite web oficial

Procurorul general al Statelor Unite conduce Departamentul de Justiție al Statelor Unite și este avocatul-șef al guvernului federal al Statelor Unite. Aceasta este principalul consilier al președintelui Statelor Unite în toate chestiunile de natură legală. Procurorul general este membru al cabinetului prezidențial.

Conform Articolului II, Secțiunea II, Clauza II⁠(d) din Constituția Statelor Unite, titularul funcției este nominalizat de președinte, iar apoi este numit în funcție cu avizul și acordul⁠(d) Senatului Statelor Unite. Procurorul general este sprijinit de Procuratura Generală.

Merrick Garland este procurorul general al Statelor Unite din 11 martie 2021.[1][2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

După adoptarea de către Congres a legii sistemului judiciar din 1789⁠(d), s-a înființat Procuratura Generală. Atribuțiile originale ale titularului erau „să inițieze urmărirea penală și să dirijeze toate procesele de la Curtea Supremă în care Statele Unite erau vizate, respectiv să-și ofere sfatul și opinia cu privire la chestiuni de natură legală⁠(d), atunci când este solicitat de președintele Statelor Unite sau de șefii oricărui departament”.[3] O parte din aceste sarcini au fost transferate între timp avocatului general al Statelor Unite⁠(d) și consilierului Casei Albe⁠(d).

Departamentul de Justiție a fost înființat în 1870 pentru a-i susține pe procurorii generali în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Secretarul de stat, secretarul trezoreriei⁠(d), secretarul apărării și procurorul general sunt considerate cele mai importante funcții ale cabinetului datorită dimensiunii și influenței departamentelor respective.[4]

Procurorul General este o funcție de nivelul I în cadrul sistemului salarial al guvernului federal⁠(d),[5] obținând venituri în valoare de 221.400 USD începând din ianuarie 2021.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Benner, Katie (). „Merrick Garland Is Confirmed as Attorney General”. The New York Times. Arhivat din original la . 
  2. ^ „https://twitter.com/thejusticedept/status/1370023440904716291”. Twitter (în engleză). Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
  3. ^ Judiciary Act of 1789, section 35.
  4. ^ Cabinets and Counselors: The President and the Executive Branch (1997).
  5. ^ „5 U.S. Code § 5312 - Positions at level I”. law.cornell.edu. Accesat în . 
  6. ^ „Salary Table No. 2021-EX Rates of Basic Pay for the Executive Schedule (EX)” (PDF). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]