Prințesa Louise de Saxa-Hildburghausen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințesa Louise de Saxa-Hildburghausen
Ducesă de Nassau
Prințesă de Nassau-Weilburg
Luise von Sachsen-Hildburghausen.jpg
Căsătorit(ă) cu Wilhelm, Duce de Nassau
Urmași Prințesa Auguste
Ducesa Therese de Oldenburg
Adolphe, Mare Duce de Luxemburg
Prințul Wilhelm Karl Heinrich
Prințul Moritz
Prințesa Marie Wilhelmine Luise
Prințul Wilhelm Karl August
Marie, Prințesă de Wied
Nume complet
Charlotte Luise Friederike Amalie Alexandrine
Casa regală Casa de Saxa-Hildburghausen
Casa de Nassau-Weilburg
Tată Frederic, Duce de Saxa-Altenburg
Mamă Ducesa Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz
Naștere 28 ianuarie 1794(1794-01-28)
Hildburghausen, Saxa-Hildburghausen
Deces (31 de ani)
Biebrich, Ducatul de Nassau

Prințesa Charlotte Luise Friederike Amalie Alexandrine de Saxa-Hildburghausen,[1] (germană Charlotte Luise Friederike Amalie Alexandrine, Prinzessin von Sachsen-Hildburghausen; 28 ianuarie 17946 aprilie 1825) a fost membră a Casei de Saxa-Hildburghausen și prințesă de Saxa-Hildburghausen (mai târziu de Saxa-Altenburg) prin naștere. Prin căsătoria cu Wilhelm, Duce de Nassau, Louise a devenit membră a Casei de Nassau-Weilburg și ducesă consort de Nassau.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Louise a fost al șaptelea copil al lui Frederic, Duce de Saxa-Hildburghausen și a soției sale, Ducesa Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz.[1] Una dintre nașele sale a fost mătușa ei, Louise de Mecklenburg-Strelitz, regina consort a Prusiei. Louise și sora ei, Therese, erau considerate foarte frumoase și au fost subiect al poemului Mit drei Moosrosen de Friedrich Rückert.

În 1809, Ludwig, Prinț Moștenitor al Bavariei a vizitat Schloss Hildburghausen pentru a-și alege mireasa. Ludwig a avut de ales între Louise și Therese și în cele din urmă a ales-o pe Therese. La 24 iunie 1814, la Weilburg, Louise s-a căsătorit cu Wilhelm, Duce de Nassau, fiul cel mare al lui Frederic Wilhelm, Prinț de Nassau-Weilburg și a soției acestuia, Louise Isabelle de Kirchberg.[1]

Louise și Wilhelm au avut opt copii[1]:

Mariajul a fost unul nefericit. Soțul Louisei nu era numai autocratic în politică ci și în cercul familiei și și-a agresat soția și copiii.

Louise a murit în 1825 la scurtă vreme după nașterea fiicei ei, Marie. După decesul ei, soțul ei s-a recăsătorit cu fiica surorii ei Charlotte, Prințesa Pauline de Württemberg (1810–1856). Luisenplatz și Luisenstraße din Wiesbaden au fost numite după Louise.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Darryl Lundy (23 iunie 2005). „Luise Prinzessin von Sachsen-Altenburg”. thePeerage.com. http://thepeerage.com/p11050.htm#i110493. Accesat la 2 august 2009. 
  2. ^ http://pages.prodigy.net/ptheroff/gotha/wied.html Princely House of Wied