Primulacee

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Primulacee
Welsh Primrose.jpg
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Tracheophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Ericales
Familie: Primulaceae
Batsch
Genuri

vezi textul

Primula spp Sturm62.jpg

Primulaceele (Primulaceae) sunt o familie de plante superioare angiosperme dicotiledonate din ordinul Ericales (Primulales), care cuprinde 955 de specii de plante ierbacee, perene sau anuale, rareori subarbuști, răspândite pe tot globul terestru, mai ales în regiunile temperate de nord, în special în regiunea mediteraneană, Alpii și Asia Mică. Frunze simple, fără stipele, alterne sau opuse, uneori verticilate, cele bazale adunate adeseori în rozetă, cu limb întreg sau lobat. Flori bisexuate (hermafrodite), radiar simetrice (actinomorfe), heterostile, pentamere, rar 4-7-mere, adunate în umbele terminale, în raceme, panicule sau spice axilare, mai rar solitare. Caliciu gamosepal cu 5 sepale concrescute. Corolă gamopetală cu 5 petale concrescute într-un tub și cu un limb plat, cu 5 lobi pe margine, uneori campanulată; lobii întregi sau emarginați. Androceul de obicei din 5 stamine, epipetale, adeseori concrescute cu tubul corolei, rareori în alternanță și cu staminodii sau solzi în gâtul corolei. Gineceu 5-carpelar, cenocarpic, cu ovar de obicei superior, rareori semiinferior (Samolus), unilocular; placentație centrală, cu numeroase ovule, sesile sau pedicelate, dispuse spiralat sau verticilat, hemianatrope sau subcampilotrope, cu 2 integumente; stigmat globulos. Fructul este o pixidă sau o capsulă denticulată, deschizându-se prin 5 sau 10 dinți, sau printr-un căpăcel. Semințele sunt turtite sau muchiate. În România cresc 12 genuri, cu 36 de specii entomofile, terestre, mai rar acvatice (Hottonia). Unele specii au importanță din punct de vedere practic, mai ales ca plante ornamentale (Primula, Cyclamen) sau medicinale (Anagallis arvensis).

Specii din România[modificare | modificare sursă]

Flora României cuprinde 36 de specii spontane și cultivate ce aparțin la 12 genuri:[1][2][3][4]

Genuri[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Beldie Al. Flora României. Determinator ilustrat al plantelor vasculare. București: ed. Academiei Române, 1977-1979, vol. I-II.
  2. ^ Ciocârlan V. Flora ilustrată a României. București: Ceres, 2009.
  3. ^ Flora Republicii Populare Romîne. Redactor principal: Acad. Traian Săvulescu. Volumul VII. Editura Academiei Republicii Populare Romîne. București 1960
  4. ^ I. Prodan, Al. Buia. Flora mică ilustrată a României. Ediția a V-a. Editura Agro-Silvică. București, 1966

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Primulaceae
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Primulaceae