Prigoana comunistă din România
Prigoana comunistă din România a avut loc în perioada 1948 - 1965, în timpul regimului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej[1]. Acesta a compus un univers concentraționar format din peste 130 de unități de detenție, în care au fost uciși și torturați peste două milioane de oameni[1]. Penitenciare ca Jilava, Rahova, Sighet, Gherla, Aiud, Mislea, Pitești sau Canalul Dunăre - Marea Neagră - înființat în România chiar la sugestia lui Iosif Stalin - au fost case de tortură pentru intelectuali, pentru elita politică și religioasă, pentru disidenții care se împotriveau regimului comunist[1].
Securitatea a fost instituția represivă care popula aceste iaduri, folosind intervenția armată, rețeaua de informatori[1].
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]- ^ a b c d Mărturiile unei femei închise în temnițele iadului la Jilava:„Am fost pedepsită cu izolarea severă la Celula Neagră. Șobolanii mi-au făcut răni pe tot corpul”, 17 mai 2011, adevarul.ro, accesat la 18 mai 2011
Legături externe
[modificare | modificare sursă]Mărturii
- Mărturiile unei femei închise în temnițele iadului la Jilava:„Am fost pedepsită cu izolarea severă la Celula Neagră. Șobolanii mi-au făcut răni pe tot corpul”, 17 mai 2011, Adevărul
- http://www.scribd.com/doc/49959334/10/Sistemul-penitenciar-in-Romania-comunist%C4%83[nefuncțională]
Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.