Premiul de Stat al RSS Moldovenești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Premiul de Stat al RSSM)
Premiul de Stat al RSS Moldovenești

Premiul de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (în rusă Государственная премия Молдавской ССР) a fost un premiu acordat de Comitetul Central al Partidului Comunist al RSSM și Consiliul de Miniștri al RSSM „pentru a stimula munca creativă și științifică”. Persoanele care au primit premiul au primit titlul de „Laureat al Premiului de Stat al RSS Moldovenești”, o medalie, o diplomă și un certificat de laureat.

Laureați ai Premiului de Stat al RSS Moldovenești în domeniul literaturii, artei și arhitecturii[modificare | modificare sursă]

A fost instituit la 26 aprilie 1965. La 12 aprilie 1976, a început să fie acordat și pentru realizări din domeniul arhitecturii.

Premiul a fost acordat pentru lucrări remarcabile în domeniile literaturii, criticii literare, istoriei artei, muzicii, artelor vizuale, teatrului, cinematografiei și arhitecturii.

Laureați ai Premiului de Stat al RSS Moldovenești în domeniul științei și tehnologiei[modificare | modificare sursă]

A fost instituit la 29 martie 1971. A fost acordat pentru cercetarea științifică care a adus o contribuție majoră la dezvoltarea științei naționale, pentru munca la crearea și implementarea celor mai progresive materiale, mașini și mecanisme în economia națională a republicii; pentru noi procese tehnologice performante; pentru introducerea producției avansate și a experienței tehnice, care a avut o mare importanță economică națională; pentru cercetări teoretice profunde asupra problemelor construcției de stat și economice și a științei marxist-leniniste.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Молдавская Советская Социалистическая Республика. — Кишинёв: Главная редакция Молдавской советской энциклопедии, 1979. — С. 479—480.