Prăbușirea unui pasaj suprateran al metroului din Mexico City

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vedere a prăbușirii la o zi după, pe 4 mai 2021

La 3 mai 2021, la ora 22:25 CDT, o secțiune supraînălțată de pe linia 12 a metroului din Mexico City s-a prăbușit între stațiile Olivos și Tezonco din Mexico City, Mexic. Până în prezent, 24 de persoane au fost ucise când podul și trenul au căzut pe șoseaua de dedesubt.[1] Inaugurată în 2012, linia 12 este cea mai nouă linie din sistem.

Context[modificare | modificare sursă]

Linia 12 (cunoscută și sub numele de linia de aur) este cea mai nouă linie a sistemului de metrou, a cărei construcție a început în septembrie 2008.[2] Însă, încă de la punerea în funcțiune, s-a confruntat cu probleme legate de trenurile care circulă pe tronsoanele supraînălțate, ceea ce a impus reducerea vitezei din cauza temerilor de deraiere.[3] Șaptesprezece luni mai târziu, tronsonul Atlalilco-Tláhuac, unde se află stațiile Tezonco și Olivos, a fost închis timp de douăzeci de luni pentru remedierea unor defecțiuni tehnice și structurale.[4]

Prăbușirea[modificare | modificare sursă]

La 3 mai 2021, la ora 22:25 CDT, în cartierul Tláhuac,[5][6] un tren care se îndrepta spre stația Tláhuac trecea pe pasajul supraînălțat dintre stațiile Olivos și Tezonco.[7] Cu aproximativ 220 de metri înainte de a ajunge la stația Olivos,[8] secțiunea s-a prăbușit atunci când o grindă care susținea șinele a cedat,[9] provocând căderea ultimelor două vagoane de tren.[10] Resturile au căzut pe o mașină. Cel puțin 24 de persoane au murit și alte 70 au fost rănite, dintre care 65 de victime spitalizate, dintre care șapte în stare gravă.[11] Printre victime se numără și copii. Pasajul suprateran se afla la aproximativ 5 metri deasupra drumului, dar trecea peste o bandă mediană din beton, ceea ce a dus la mai puține victime printre automobiliștii de pe drum.[12]

Eforturi de salvare[modificare | modificare sursă]

După prăbușire, trecătorii au început eforturile de salvare.[13][14] Ulterior, acestora li s-au alăturat echipe de prim răspuns.[15] O persoană a fost prinsă în vehiculul său de tren și a fost salvată și nevătămată.[16] O macara a fost trimisă pentru a ridica secțiuni ale trenului în timp ce echipele de căutare și salvare lucrau pentru a găsi supraviețuitori.[17]

Urmările[modificare | modificare sursă]

Serviciul pe întreaga linie 12 a fost suspendat și înlocuit cu autobuze.[18]

Primarul orașului Mexico City, Claudia Sheinbaum, a declarat că Parchetul va lucra exclusiv la ancheta privind cauzele accidentului. Linia va rămâne închisă în timp ce se efectuează un studiu structural.[19]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ "Sube a 24 la cifra de muertos por el derrumbe del metro de Ciudad de México" (Bilanțul morților în urma prăbușirii metroului din Mexico City crește la 24 de persoane)
 2. ^ "Línea 12 arranca construcción a vapor" (Linia 12 începe cu o construcție cu aburi)
 3. ^ "Mexico City's metro has been plagued by problems" (Metroul din Mexico City a fost afectat de probleme)
 4. ^ "Mancera reabre Línea 12 del Metro" (Mancera redeschide linia 12 a metroului)
 5. ^ "Mexico City metro overpass collapses onto road; 23 dead" (Un pasaj suprateran al metroului din Mexico City s-a prăbușit pe șosea; 23 de morți)
 6. ^ "Mexico City subway overpass collapses, killing at least 23 and injuring dozens" (Un pasaj suprateran al metroului din Mexico City se prăbușește, provocând moartea a cel puțin 23 de persoane și rănirea a zeci)
 7. ^ "Tragedia en el Metro" (Tragedie la metrou)
 8. ^ "Qué provocó la tragedia en la Línea 12: estas serían las causas del desplome de un tramo del Metro de la CDMX" (Ce a provocat tragedia de pe linia 12: Acestea ar putea fi cauzele prăbușirii unei secțiuni a metroului din CDMX)
 9. ^ "Se desploma 'ballena' con trenes del Metro CDMX en la estación Olivos de la Línea 12" (O "balenă" se prăbușește cu vagoanele metroului CDMX în stația Olivos de pe linia 12)
 10. ^ "Subway Train Derails in Mexico City, Killing at Least 13" (Un tren de metrou deraiază în Mexico City, provocând moartea a cel puțin 13 persoane)
 11. ^ "Mexico City rail overpass collapses, killing 20 people" (Pasajul peste calea ferată din Mexico City se prăbușește, provocând moartea a 20 de persoane)
 12. ^ "Mexico City metro overpass collapses onto road; 23 dead" (Pasajul suprateran al metroului din Mexico City se prăbușește pe șosea; 23 de morți)
 13. ^ "Otra vez brota la solidaridad de extraños por accidente en Línea 12 del Metro" (Din nou solidaritatea străinilor germinează din greșeală pe linia 12 a metroului)
 14. ^ "Puente se desploma con todo y tren del Metro en estación Olivos de la L12, en la CDMX" (Un pod se prăbușește cu totul și cu un tren de metrou în stația Olivos a L12, în CDMX)
 15. ^ "Survivors Helped From Wreckage After Deadly Mexico City Overpass Collapse" (Supraviețuitori ajutați să iasă din epavă după prăbușirea mortală a pasajului suprateran din Mexico City)
 16. ^ "Mexico City subway overpass collapses, killing at least 23 and injuring dozens" (Un pasaj suprateran al metroului din Mexico City se prăbușește, provocând moartea a cel puțin 23 de persoane și rănirea a zeci)
 17. ^ "Mexico City rail overpass collapses, killing 20 people" (Pasajul peste calea ferată din Mexico City se prăbușește, provocând moartea a 20 de persoane)
 18. ^ "Cierran toda la Línea 12 del Metro; RTP brindará servicio de apoyo" (Toată linia 12 de metrou închisă; RTP va asigura serviciul de rezervă)
 19. ^ "Sube a 24 la cifra de muertos por el derrumbe del metro de Ciudad de México" (Bilanțul morților în urma prăbușirii metroului din Mexico City crește la 24 de persoane)