Povestea unui om adevărat (operă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la opera din 1948. Pentru alte sensuri, vedeți Povestea unui om adevărat (dezambiguizare).
Povestea unui om adevărat (operă)
Titlu originalПовесть о настоящем человеке
Genuloperă
Ciclulpatru acte
CompozitorulSerghei Prokofiev
LibretulSerghei Prokofiev și Mira Mendelson
Data premierei3 decembrie 1948
Locul premiereiTeatrul Kirov din Leningrad
Limba rusă

Povestea unui om adevărat (titlul original: în rusă Повесть о настоящем человеке, transliterat: Povest o nastoiașcem celoveke), Op. 117, este o operă în patru acte a lui Serghei Prokofiev. Compusă între 1947 și 1948, a fost ultima sa operă.[1][2]

Libretul, scris de Prokofiev împreună cu Mira Mendelson, este inspirat după romanul cu același nume al lui Boris Polevoi; romanul, la rândul său, este inspirat după viața pilotului Alexei Maresiev. Opera a avut premiera pe 3 decembrie 1948 la Teatrul Kirov din Leningrad (astăzi Sankt Petersburg). Audiența era alcătuită din oficiali culturali sovietici care au dat operei o recenzie negativă. Asta a fost o dezamăgire profundă pentru Prokofiev deoarece a compus opera pentru a-și reabilita reputația din rândul autorităților comuniste care l-au acuzat de formalism în același an. Prin urmare, opera Povestea unui om adevărat a fost interzisă până după moartea lui Prokofiev. A primit prima interpretare publică pe 7 octombrie 1960 la Teatrul Bolșoi din Moscova.

Roluri[modificare | modificare sursă]

Rol Tip voce
Aleksei Maresiev, pilot bariton
Andrei Degtiarenko, pilot bas
Klavdia Mihailovna, asistentă contralto
Konstantin Kukușkin, pilot tenor
bunicul Mihailov tenor
Olga, logodnica lui Alexei soprană
Commisarul Semion Vorobiev bariton / bas
Sinocika soprană
Varia, nora bunicului Mihailov mezzo-soprană
chirurgul Vasilievici bas
Bunica Vasilisa contralto
Gvozdev, tanchist tenor
Aniuta, studentă soprană

Subiect[modificare | modificare sursă]

Acțiunea se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Alexei, un pilot de vânătoare sovietic, este doborât în timpul unei bătălii împotriva nemților și este grav rănit. Este salvat și îngrijit de niște săteni de la o fermă colectivizată înainte de a fi transferat la un spital unde îi sunt amputate ambele picioare. Este insipirat ? de gândul la iubita sa și de sprijinul celorlalți pacienți. Unul dintre acești pacienți îi spune povestea unui pilot din Primul Război Mondial care a continuat să piloteze după ce și-a pierdut un picior. Opera se încheie cu Alexei decolând cu noul său avion modificat pentru a putea fi pilotat cu protezele în loc de picioare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Schirmer Page for Prokofiev Opera Opus 117”. Accesat în . .
  2. ^ Nestyev, Israel V.; transl. Jonas, Florence (1961). Prokofiev pe Google Books. Stanford University Press. pp. 402-4, 411, 512. ISBN 0-8047-0585-2.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Povestea unui om adevărat la Wikimedia Commons