Portal:Portugalia/Curiozități din Portugalia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Capela Oaselor

Biserica São Francisco din Évora care datează de la sfârșitul secolului al XV-lea sau începutul secolului al XVI-lea, are o capelă remarcabilă, Capela dos Ossos. Această încăpere bizară și macabră este în întregime decorată cu șiruri de oase aparținând la vreo 5.000 de oameni. A fost creată în secolul al XVI-lea de un calugar franciscan. Craniile și oasele nu au fost depozitate aici la întâmplare, amplasamentul lor a fost determinat de multe gânduri creative.

La intrarea în biserică se întâlnește următoarea inscripție: „Nós ossos aqui estamos, pelos vossos esperamos” - „Noi oase aici stăm, pe ale voastre așteptăm”.

Spânzurate la capătul capelei sunt cadavrele unui bărbat și al unui copil mic. Se spune că aceste cadavre vechi de secole sunt victimele blestemului unei soții și mame pe moarte. Se presupune că tatăl și fiul i-au făcut viața un coșmar, iar ingrijirea lor nepotrivită i-au cauzat moartea. Pe patul de moarte i-a blestemat astfel încât carnea lor să nu se desprindă niciodată de oase. Cadavrele lor sunt departe de a fi acoperite de carne, dar o substanță tare și flexibilă, asemănătoare pielii, acopera oasele.

Codițe din păr uman, care datează din secolul al XIX-lea, atârnă la intrarea în capelă - daruri oferite cu devoțiune de tinerele mirese.