Portal:Lagomorfe/Articol selectat/14

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Iepurele de prerie sau al preriilor (Lepus townsendii) este o specie de mamifer din familia iepurilor, Leporidae. Este găsit în Canada și SUA. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat această specie ca fiind neamenințată cu dispariția.

Lepus townsendii a fost descrisă științific pentru prima oară în 1839 de John Bachman. În anul 1964, Gureev a plasat specia în subgenul Proeulagus sub denumirea Lepus campestris, iar în anul 1998, Averianov a plasat-o în subgenul Eulagos. Există două subspecii recunoscute ale speciei Lepus townsendii: Lepus townsendii campanius (Bachman, 1839) și Lepus townsendii townsendii (Hollister, 1915).

Iepurele de prerie este o specie de iepure propriu-zis de dimensiune mare, dar iepurele polar (Lepus arcticus) și iepurele arctic (Lepus othus), două specii care sunt găsite mai departe înspre nordul Americii de Nord, au mărime mai mare. Lungimea unui astfel de iepure este la maturitate de 56–65 cm, incluzând o coadă ce măsoară 6,6–10,2 cm, iar greutatea este de 2,5–4,3 kg. Din iarnă până în primăvară, greutatea tinde să crească la femele datorită pregnanței, dar scade din cauza stresului provocat în competițiile de împerechere la masculi. Prin urmare, femele din Iowa au ajuns să cântărească în medie 3,600 g iarna și 3.800 g primăvara, iar masculii în medie 3.400 g iarna și 3.100 g primăvara. Continuare...