Portal:Horror/Introducere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Film de groază
Listă de filme
Anii 1890 Anii 1960
Anii 1900 Anii 1970
Anii 1910 Anii 1980
Anii 1920 Anii 1990
Anii 1930 Anii 2000
Anii 1940 Anii 2010
Anii 1950 Anii 2020
Listă de seriale TV

Literatura de groază (sau literatura horror) (engleză Horror fiction) este un gen de literatură, care este destinată sau are capacitatea de a speria cititorii săi, de a induce sentimente de groază și teroare. Povestea poate fi supranaturală sau non-supranaturală. Genul are origini antice, care au fost reformulate în secolul al XVIII-lea ca horror gotic, odată cu publicarea lucrării Castle of Otranto (Castelul din Otranto) (1764) de Horace Walpole.

Un film de groază este un film care încearcă să inducă groază, teroare, frică, dezgust sau oroare urmăritorului. Uneori se folosește termenul de film horror preluat din limba engleză. În filmele de groază, forțe, personaje sau evenimente dăunătoare pătrund în viața oamenilor de zi cu zi. Elementele care apar cel mai des în filmele de groază sunt: vampiri, demoni, monștri, criminali în serie (vezi slasher), fantome și o mulțime de alte personaje, care inspiră frică. Primele filme de groază au fost inspirate din personaje și povestiri din literatura clasică: Dracula, Frankenstein, The Mummy, The Wolf Man, The Phantom of the Opera, Dr. Jekyll and Mr. Hyde etc.

Filmele mai moderne, dimpotrivă, sunt inspirate din insecuritățile vieții de după Al Doilea Război Mondial, dând viață a trei sub-genuri diferite, dar legate între ele: groaza provocată de personalități malefice, groaza provocată de evenimente catastrofale și groază provocată de demoni. Ultimul gen poate fi interpretat ca o modernizare a filmelor clasice, dezvoltând clasica idee a forțelor supranaturale, care aduc oroare în viețile oamenilor.

Multe filme de groază au fost criticate pentru violența și cruzimea lor și pentru proasta lor calitate.

Unele filme de groază pot incorpora elemente din alte genuri: science fiction, fantasy, mockumentary, black comedy și thriller.