Porsgrunn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Porsgrunn
—  Comună  —
Porsgrunn
Porsgrunn
Stemă
Stemă
Porsgrunn is located in Norvegia
Porsgrunn
Porsgrunn
Porsgrunn (Norvegia)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 59°6′N 9°42′E / 59.100°N 9.700°E / 59.100; 9.70059°6′N 9°42′E / 59.100°N 9.700°E / 59.100; 9.700

Țară Norvegia Norvegia
Provincie Telemark
District Grenland
Municipiu NO-0805

Reședință Skien

Guvernare
 - Primar Øystein Kåre Beyer[*] (Partidul Muncitoresc Norvegian)

Suprafață
 - Total 165 km²

Populație (2010)[1]
 - Total 35117 locuitori
 - Densitate 213 loc./km²

Localități înfrățite
 - Sundsvall Suedia
 - Pori Finlanda
 - Comuna Sigtuna Suedia
Formă de limbă oficială Neutră

Prezență online
[http:// ]
GeoNames Modificați la Wikidata

Porsgrunn este un oraș din județul Telemark, Norvegia. Centrul administrativ al județului este orașul Porsgrunn. Municipiul Porsgrunn a fost stabilit la 1 ianuarie 1838. Orașul Brevik și cartierul rural al Eidanger au fost mutate în municipalitatea Porsgrunn la 1 ianuarie 1964.

Nume[modificare | modificare sursă]

Orașul este prima dată menționat în 1576 (Porsgrund) de scriitorul Peder Claussøn Friis, în lucrarea sa „Despre Regatul Norvegiei”. El scrie: "La două mile și jumătate de mare, râul Skien se varsă în fiord și acel loc se numește Porsgrund”. Numele acestei zone, pe atunci mlăștinoase, a fost probabil dat în timpurile medievale de către călugărițele din Abația Gimsøy, care au venit aici să adune arbustul numit pors, iar cuvântul norvegian grunn înseamnă pământ. Înainte de 1931, numele era pronunțat Porsgrund.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Porsgrunn a fost un important oras-port in zona Grenland inca de la sfarsitul sec 16. In 1653, vama s-a mutat mai jos la Telemarksvassdraget ,de la Skien la Porsgrunn in primul rand pentru ca deseurile industriale ca rumeguș si noroi face ca raul prea mic sa primeasca vase sa plece prea departe pe rau.[3] Mutand vama de la Skien la Porsgrunn in 1653, a facut ca activitatea portului din Porsgrunn sa infloreasca si Porsgrunn devenind un infloritor oras de piata. In secolul al 18lea a fost casa unor mari familii norvegiene de la acea data, cea a familiei Aalls, Cappelens, Løvenskiolds, si Deichmans. Deasemenea in acea perioada, Porsgrunn era considerat centrul cultural al Norvegiei. Pe parte religioasa, Porsgrunn s-a separat de anticile parohii satesti ca Eidanger, Solum, si Gjerpen in 1764 sa devina prestigioasa cu al sau minister. Acesta a fost acordat statutul de oraș limitat in 1807, dar s-a marit devenind cu statut de oras in 1842.

Transporturi[modificare | modificare sursă]

Legaturi din Porsgrunn: Autobuz(Oslo, Kristiansand, Notodden) Tren (opreste in Gara Porsgrunn ) Trenul de vest de la Drammen si retur la Oslo Trenul Bratsberg de la Skien si Notodden.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Porsgrunn se invecineaza cu municipul Skien si Siljan la nord, Bamble la vest si Larvik la est. Face parte din grupul municipiilor din Sudul Telemark ce constituie zona Grenland a Norwvegiei. Orasul este situat la gura de varsare a raului Telemarksvassdraget sau Porsgrunnselva si este un important centru industrial. Initial un parc industrial, peninsula Herøya, in partea de sud est a orasului , s-a dezvoltat recent in suburbia Porsgrunnului.

Industrie[modificare | modificare sursă]

Porsgrunn are o lunga istorie in industria grea. Industriile importante in Porsgrunn cuprind: Norsk Hydro (Magnesiu) Elkem (Siliciu) Yara International (Nitrogen fertilizari) Fabrica de Portelan Renovarea Energiei Corporatia (Wafer (electronica)) Isola (Materiale de contructii, Acoperisuri) Norcem Eramet

Cultura[modificare | modificare sursă]

In Porsgrunn se afla Grenland Friteater care in traducere inseamna Teatrul liber din Grenland si care este unul dintre cele mai vechi teatre independente din Norvegia.In fiecare an in iunie are loc la Grendland Friteater,Festivalul Porsgrunn International Theatre prescurtat PIT.Grenland Friteater a fost fondat in 1976 de Trond Hannemyr, Lars Steinar Sørbø, Lars Vik si Tor Arne Ursin. Lars Steinar Sørbø a fost primul actor norvegian apartinand unui teatru independent care a devenit become parte a unui teatru national"Den Nationale Scene in Bergen". Trond Hannemyr, Lars Vik si Tor Arne Ursin fac inca parte din Grenland Friteater

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]