Porfirie Perić

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Porfirie Perić
Date personale
Născut (62 de ani) Modificați la Wikidata
Bečej, RP Serbia, RSF Iugoslavia Modificați la Wikidata
Cetățenie Serbia
 Republica Socialistă Federativă Iugoslavia
 Republica Federală Iugoslavia Modificați la Wikidata
Etniesârb Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Modificați la Wikidata
Ocupațieepiscop ortodox[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba sârbă Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
Semnătură

Porfirie (n. , Bečej, RP Serbia, RSF Iugoslavia) este patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe. S-a născut cu numele de mirean Prvoslav Perić în 1961 în Becej, un oraș din provincia Voivodina de Nord, Iugoslavia de atunci.

În 1985 a devenit călugăr la Mănăstirea Dečani din Kosovo și a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad în anul următor, înainte de a-și finaliza studiile postuniversitare la Atena.

În 2005, parlamentul l-a ales ca membru al principalei autorități de reglementare a audiovizualului din Serbia, RBA, reprezentând toate bisericile și comunitățile religioase, iar agenția l-a ales ca președinte în 2008.

În perioada 2010-2011, Porfirie a fost episcop al armatei Serbiei și coordonator pentru cooperarea dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și armată.

Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales în 2014 ca Mitropolit de Zagreb și Liubliana.

Episcopii ortodocși sârbi l-au ales pe Porfirie, Mitropolitul Zagrebului și Ljublianei, ca al 46-lea patriarh, la aproximativ trei luni de la moartea Patriarhului Irineu.

Sfântul Sinod al Episcopilor s-a reunit pe 18 februarie 2021 în Catedrala Sfântul Sava din Belgrad și a votat pentru trei candidați preferați la conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. Votul a fost secret. Fostul șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Irineu, în vârstă de 90 de ani, a murit în noiembrie 2020, de Covid-19.

Note[modificare | modificare sursă]